Skip to main content

Χοντραίνει η κόντρα για την Αμφίπολη: Ο ΣΕΑ αμφισβητεί την Περιστέρη

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς την κ. Περιστέρη ότι διατύπωσε τη θεωρία περί Ηφαιστίωνα χωρίς επιστημονικά τεκμήρια.

Σε ευθεία αμφισβήτηση της επιστημονικής θέσης που διατύπωσε η επικεφαλής αρχαιολόγου των ανασκαφών στην Αμφίπολη, Κατερίνας Περιστέρη, η οποία συνέδεσε το ταφικό μνημείο στον τύμβο Καστά με τον Ηφαιστίωνα, προχωράει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος, σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς την κ. Περιστέρη για ιδιοτελή επικοινωνιακή εκμετάλλευση της έρευνας ενός σπουδαίου μνημείου.

Μάλιστα, σημειώνει πως η θεωρία που διατύπωσε η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής έγινε χωρίς την κατάθεση των αποδεικτικών τεκμηρίων στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, κάτι που, όπως τονίζει, εκθέτει την Αρχαιολογική Υπηρεσία στο σύνολό της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΑ:

«Ο θόρυβος που ξέσπασε πάλι γύρω από την ανασκαφή στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, και την εικαζόμενη συσχέτιση του ευρήματος με τον Ηφαιστίωνα, δικαιώνει για μια ακόμη φορά την έγκαιρη αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ιδιοτελή επικοινωνιακή εκμετάλλευση της έρευνας ενός σπουδαίου μνημείου.­

»Η διατύπωση θεωριών από τους ανασκαφείς χωρίς την κατάθεση των αποδεικτικών τεκμηρίων στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, εκθέτει την Αρχαιολογική Υπηρεσία στο σύνολό της. Καλούμε κάθε θεσμικά υπεύθυνο να επιβάλει την τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας και τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου».

Σημειώνεται πως η κ. Περιστέρη, απαντώντας την Κυριακή στους επικριτές της, υποστήριξε πως «κάποιοι δεν θέλουν να φανεί ο ρόλος της Αμφίπολης της εποχής των Μακεδόνων» (περισσότερα εδώ).