Skip to main content

Λαγκάρντ: Ή θα πάρει πάνω του το μνημόνιο ο Τσίπρας ή δεν εμπλεκόμαστε

Απαιτούνται «πράξεις και όχι δογματισμοί», είπε με νόημα η επικεφαλής του ΔΝΤ - «Οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι θετικές», τόνισε

«Μεγάλη» χαρακτήρισε την ελάφρυνση που πρέπει να υπάρξει στο ελληνικό χρέος η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε διαδικτυακή της συνέντευξη, στέλνοντας, παράλληλα, μήνυμα προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να «αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματός του για να πείσει το Ταμείο να συνεχίσει να εμπλέκεται».

Όπως είπε, το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να βασισθεί σε τέσσερις πυλώνες: να διακρίνεται για τους «εφικτούς» (feasible) δημοσιονομικούς στόχους, τις πειστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την επαρκή του χρηματοδότηση και να περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Παρόλο ότι το 2012 υπήρχε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ δεν θεωρεί σήμερα το ελληνικό χρέος βιώσιμο», συνέχισε.

Ερωτηθείσα αναφορικά με τους προβληματισμούς για την ιδιοκτησία του ελληνικού προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση η κ. Λαγκάρντ, τονίζοντας πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει καλέσει το ΔΝΤ στην Αθήνα για τη διαπραγμάτευση ενός νέους προγράμματος, σημείωσε πως «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι κάτι που εφαρμόζεται στην πράξη». Επ' αυτού, η ίδια κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να «αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματός του για να πείσει το Ταμείο να συνεχίσει να εμπλέκεται».

«Ο πολιτικός θόρυβος είναι απαραίτητος καμία φορά», ανέφερε, ωστόσο προσέθεσε πως απαιτούνται «πράξεις και όχι δογματισμοί» (deeds, not creeds). Κατά την ίδια η ιδιοκτησία θα αποδειχθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο θα γίνουν οι προτάσεις , οι συζητήσεις πολιτικής και θα ψηφισθεί η νομοθεσία. Και στο δεύτερο θα εφαρμοσθούν τα μέτρα στην πράξη.

Κληθείσα να σχολιάσει την κατάσταση στην Ευρωζώνη, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως, παρά τον πρόσφατο «τρόμο» με την Ελλάδα, η ζώνη του ευρώ «στρίβει τη γωνία» και εκτίμησε πως σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές στην ζώνη του ευρώ που θα βελτιώσουν την συνοχή της.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «χλιαρή» την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως είπε, «η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη».

Ερωτηθείσα για την Κίνα, εκτίμησε ότι θα απέλθει μία μετριοπαθή επιβράδυνση, η οποία θα τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, κατέστησε σαφές ότι παραμένει ο στυλοβάτης της παγκόσμιας οικονομίας, χαιρετίζοντας παράλληλα την ανεξαρτησία της Federal Reserve.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις, σκοπεύει να αυξήσει τα μηδενικά επιτόκια, ομαλοποιώντας τη νομισματική της πολιτική.