Skip to main content

Χειρόφρενο τράβηξε ο εργολάβος στην Πλατεία Χρηματιστηρίου

Ο εργολάβος της ανάπλασης της Πλατείας Χρηματιστηρίου κατέθεσε αίτηση διακοπής των εργασιών, καθώς του οφείλονται περίπου 700.000 ευρώ.

Έσβησαν οι μηχανές στην ανάπλαση της Πλατείας Χρηματιστηρίου στο δήμο Θεσσαλονίκης, εξαιτίας του «παγώματος» στην εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ο εργολάβος,  που έχει αναλάβει τις εργασίες για τη βιοκληματική αναβάθμιση του Φραγκομαχαλά, κατέθεσε αίτηση διακοπής των εργασιών, καθώς του οφείλονται περίπου 700.000 ευρώ, ενώ, ήδη από τον περασμένο Μάιο, είχε προχωρήσει σε οχλήσεις προς τη δημοτική αρχή, για τη μη εκταμίευση των κονδυλίων.

Η τελευταία εκταμίευση από τη Διαχειριστική Αρχή προς τον δήμο Θεσσαλονίκης για τον εργολάβο έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 και από το 2015 δεν έχουν δοθεί καθόλου χρήματα.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει δώσει εντολή να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσει το έργο. «Εξετάζουμε μήπως μπορέσουμε και πληρώσουμε τον εργολάβο από το δημοτικό ταμείο, αλλά είναι δύσκολα τα πράγματα. Περιμένουμε να δούμε μήπως ομαλοποιηθεί η κατάσταση και ξεμπλοκάρουν τα χρήματα» τόνισε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

Την εξεύρεση άλλου τρόπου χρηματοδότησης των έργων είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κατά την περιοδεία του σε έργα της πόλης, μεταξύ αυτών και της πλατείας Χρηματιστηρίου.  

Πάντως, παρά τα εμπόδια και την προσωρινή διακοπή, έχουν ολοκληρωθεί περίπου τα δύο τρίτα των παρεμβάσεων που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη ανάπλαση. Ο εργολάβος, το προηγούμενο διάστημα, πριν την παρουσίαση των προβλημάτων στη ροή χρηματοδότησης, είχε προχωρήσει το έργο με ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσα αυτό να βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος.

Ανάλογη όμως είναι η εικόνα και σε άλλα έργα που ήταν σε εξέλιξη στο δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, φρένο έχει μπει στις εργασίες στην οδό 28η Οκτωβρίου, στην τέταρτη πρέσα στο ΣΜΑ, την ώρα που τα απορριμματοφόρα δεν έχουν πληρωθεί, όπως και τα σάρωθρα, τα οποία δεν έχουν παραδοθεί, εξαιτίας της κατάστασης.