Skip to main content

Φωτογραφίες και βίντεο από τα επεισόδια στον φράχτη της Ειδομένης

Πρόσφυγες επιχείρησαν να ρίξουν τον φράχτη και οι αστυνομικοί των Σκοπίων απάντησαν με χημικά. Με αναπνευστικά προβλήματα πρόσφυγες και παιδιά

Επεισόδια ξέσπασαν περίπου στις 12 στην Ειδομένη, με τους Σκοπιανούς αστυνομικούς να κάνουν ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, όταν εκατοντάδες πρόσφυγε επιχείρησαν να ρίξουν τον φράχτη και να περάσυν τα σύνορα προς την πΓΔΜ.

Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα, ανάμεσά τους και παιδιά.

Η ένταση ξεκίνησε γύρω λίγο πριν τις 12, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία των προσφύγων κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Αφού δεν έλαβαν απάντηση στο αίτημά τους, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, με τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ να ξεκινούν τη ρίψη δακρυγόνων και τους πρόσφυγες να πετούν αντικείμενα.

Σύμφωνα με την ρεπόρτερ Μαριάννα Καρρακουλάκη, ορισμένοι φώναζαν "F**ck you Europe".

Από το πρωί επικρατούσε ξανά αναβρασμός στον καταυλισμό της Ειδομένης, καθώς χθες κυκλοφόρησε νέο φυλλάδιο, στην αραβική γλώσσα, το οποίο ξεσήκωνε για μία ακόμη φορά τους πρόσφυγες και μετανάστες, καλώντας τους να συγκεντρωθούν σήμερα, το πρωί, προκειμένου να επιχειρηθεί μαζικό πέρασμα των συνόρων.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, ενώ δεκάδες έφταναν στον καταυλισμό, από άλλα κοντικά κέντρα φιλοξενίας.

«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

«Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας», σημειώνει ο κ. Κυρίτσης.

 

 

 





Τις φωτογραφίες δημοσίευσαν στον λογαριασμό τους στο Twitter οι δημοσιογράφοι Μαριάννα Καρρακουλάκη και Katica Djurovic.