Skip to main content

Χιμένεθ: Στόχος όλων να κάνουμε την ΑΕΚ μεγαλύτερη

Ο προπονητής της «Ένωσης» στάθηκε στις δυσκολίες του αυριανου αγώνα εναντίον της Κλαμπ Μπριζ όμως ξεκαθάρισε πως στόχος είναι η πρόκριση στους ομίλους

Την αισιοδοξία του για την πρόκριση της ΑΕΚ στον αυριανό επαναληπτικό αγώνα εναντίον της Κλαμπ Μπριζ για τα play-off του Europa League εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου, ο Μανόλο Χιμένεθ.

Χαρακτηριστικά, ο προπονητής της «Ένωσης» δήλωσε:

«Αυτό που καταφέραμε στο Βέλγιο, ήταν να κρατήσουμε το μηδέν. Και δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε λόγω έλλειψης τύχης. Η αλήθεια είναι πως στο πρώτο ημίχρονο, υπήρχαν ξεκάθαρες φάσεις για να σκοράρουμε. Αλλά μετά την αποβολή, χάλασαν  τα πλάνα που είχαμε, παρόλο που μπορούσαμε να σκοράρουμε και με δέκα παίκτες. Μετά το πρώτο παιχνίδι, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Έχουμε ένα ακόμα ματς και ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε. Είναι ξεκάθαρο πως δεν θα είναι καθόλου εύκολο ματς, η Μπριζ είναι πολύ καλή ομάδα, αλλά ο στόχος μας παραμένει να μπούμε στους ομίλους του Europa League».

-Έχετε καταλήξει στην ενδεκάδα;

«Έχω αποφασίσει, αλλά μου μένει ακόμα μια αμφιβολία. Η αλήθεια είναι πως με την αποβολή του Λιβάγια, είμαστε περιορισμένοι σε κάποιες θέσεις. Αλλά πρέπει να βρούμε έντεκα παίκτες που θα ξεκινήσουν το ματς και τρεις αλλαγές που θα προσφέρουν τη νίκη στο τέλος. Όπως ήδη έχετε αρχίσει να καταλαβαίνετε, είμαι ένας προπονητής που δεν επικεντρώνεται μόνο στην ενδεκάδα, αλλά στην ομάδα που θα φτάσει μέχρι και το τέλος του παιχνιδιού».

-Πως βρέθηκε η ομάδα να παίζει δυο διαφορετικά συστήματα, απ’ αυτά που δούλεψε στην προετοιμασία; Και αν το 3-5-2, εκφράζει πιο πολύ την ομάδα;

«Είμαι από τους προπονητές που θέλω να προσαρμόζομαι ανάλογα με τους παίκτες που έχω, στο σύστημα της ομάδας. Σέβομαι αλλά δεν πιστεύω στους προπονητές που θεωρούν πως έχουν εφεύρει το ποδόσφαιρο. Πιστεύω στην τακτική, όταν ο ποδοσφαιριστής έχει πειστεί να την εφαρμόσει. Το θέμα είναι ο ίδιος ο παίκτης, να πιστέψει αυτό που δουλεύει. Όταν υπάρχουν αντίπαλοι που είναι ισοδύναμοι ή ανώτεροι, μπορεί  να παίξουμε με τρεις στόπερ. Όταν μπορούμε να παίξουμε με τέσσερις αμυντικούς, επίσης θα το κάνουμε. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις μια ομάδα που είναι ισάξια ή καλύτερη, είναι να παίξεις με το ίδιο σύστημα. Τότε μπορείς να τον αντιμετωπίσεις ισότιμα».

-Τι είναι αυτό που εννοούσατε, όταν είπατε πως λείπουν πράγματα από την ομάδα;

«Με την δουλειά, επιλύονται σχεδόν όλα. Εχω ένα ρόστερ και για μένα, είναι το καλύτερο. Και όταν θέλουμε ή μπορούμε να κάνουμε μια μετεγγραφή, θέλουμε το καλύτερο δυνατό. Για μένα οι ποδοσφαιριστές μου είναι καταπληκτικοί, έχουν μια μεγάλη καρδιά και είμαι βέβαιος πως αύριο θα τη βγάλουν μέσα στο γήπεδο. Αυτό που κάνω είναι να προσπαθώ να δουλεύω, για να κτίσω μια καλή ομάδα. Το να κερδίσεις είναι δύσκολο και ακόμα πιο δύσκολο είναι στην Ευρώπη».

-Είναι κάτι ξεχωριστό το γεγονός πως το αύριο είναι η επέτειος από την πρόκριση επί της Ρέιντζερς;

«Θα ήθελα να πω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να κολλήσουμε στο παρελθόν. Το ποδόσφαιρο δεν έχει καμία σχέση σήμερα, με ότι έγινε πριν από δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια. Η ΑΕΚ θα πρέπει να εκσυγχρονίζεται. Και δυστυχώς μετά την περιπέτεια της Γ’ Εθνικής, η ΑΕΚ έχασε πολλούς βαθμούς στην λίστα της ΟΥΕΦΑ. Το σίγουρο είναι πως με τη δουλειά που θα κάνουμε, να έχουμε κάποιες επιτυχίες και ημερομηνίες, που θα θυμόμαστε αργότερα. Η ιστορία μπορεί να σε κάνει σημαντικό, να νιώσεις μεγαλύτερος και δεν μπορείς να ζεις με την ιστορία. Για να βελτιώνεσαι και να μεγαλώνεις. Και αύριο είναι ένα ματς δύσκολο που θα ενισχύσει την ιστορία της ΑΕΚ. Αλλά δεν θα είναι καθόλου εύκολο».

-Είναι ένα από τα σπουδαιότερα ματς στην καριέρα σας;

«Είναι πολύ σημαντικό το αυριανό ματς. Πρώτα απ’ όλα γιατί είμαι προπονητής της ομάδας της ΑΕΚ. Αυτή την στιγμή έχουμε μια δουλειά, να κάνουμε την ΑΕΚ μεγαλύτερη. Δεν μπορούμε να δίνουμε χαρά στον κόσμο μόνο με το νέο γήπεδο. Πρέπει να έχουμε μια ΑΕΚ ανταγωνιστική».

-Για τα δημοσιεύματα για τον Βράνιες και την Κρίσταλ Πάλας;

«Παρακαλώ να μην φύγουν άλλοι. Είναι πολύ καλό όταν κάποιοι πηγαίνουν να δουν ένα ματς και βλέπουν παίκτες της ΑΕΚ να ξεχωρίζουν. Ο Βράνιες είναι ένας στόπερ γρήγορος και δυνατός. Έχει κάποια πράγματα που μπορεί να βελτιώσει. Είναι πάρα πολύ φυσιολογικό για έναν παίκτη σαν τον Βράνιες, να τον ξεχωρίσουν. Είναι πολύ φυσιολογικό, ας πούμε για τον Μπακάκη, να τον δει κάποια ομάδα, με τις εμφανίσεις που έχει κάνει. Είναι καλό και για τον προπονητή και για την ομάδα, να υπάρχει ενδιαφέρον από ευρωπαϊκούς συλλόγους».

Από τη μεριά του, ο Μανώλης Μπακάκης στάθηκε στην πολύπλευρη σημασία που θα έχει για τον σύλλογο η επιστροφή του σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από έξι ολόκληρα χρόνια.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο πλάγιος μπακ των «κιτρινόμαυρων»:

«Θα είναι πολύ σημαντικό γιατί έχουμε ένα επιπλέον κίνητρο. Υπάρχουν πολλά μάτια, ανεβαίνει το πρεστίζ της ομάδας. Όλοι θέλουν να παίζουν Ευρώπη. Και για την ομάδα και για εμάς, είναι πολύ σημαντικό και θα κάνουμε τα πάντα για να μπούμε στους ομίλους».

-Στον κόσμο που θα έρθει στο γήπεδο, τι θα ήθελες να πεις;

«Όταν υπάρχει κόσμος, αυτό που θέλουν να δουν είναι γκολ. Εμείς οι παίκτες πρέπει να δουλέψουμε με στρατηγική. Να κρατήσουμε το μηδέν. Ο κόσμος να δείξει υπομονή και να καταλάβει την διαδικασία του ματς».

-Πως περιμένεις το αυριανό ματς;

«Με εξιτάρει αυτό το ματς και όταν παίζεις με κάποιους αντίπαλους σε καλό επίπεδο και έχουν ποιότητα, είναι σαν να τεστάρεις τις δυνατότητες σου. Για όλους είναι μια πρόκληση. Δείξαμε καλή εικόνα μέσα στο Μπριζ και αύριο θέλουμε να πάρουμε την πρόκριση. Είναι κάτι ιδιαίτερο για όλους. Παίξαμε στη Β’ εθνική και ήταν δύσκολη κατάσταση. Αλλά και για τα υπόλοιπα παιδιά είναι μια πρόκληση. Όλοι το βλέπουμε το ίδιο, το θέλουμε πολύ και θα δώσουμε τα πάντα για να το καταφέρουμε».