Skip to main content

Χίλιοι νέοι αγρότες της Κ. Μακεδονίας εκτός επιδοτήσεων

Η μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών» και ο κίνδυνος αποκλεισμού του ενός τρίτου από τις επιδοτήσεις.

Χίλιοι νέοι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος επιδότησης για την «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» και να αποκλειστούν κι από μελλοντικά αντίστοιχα προγράμματα.

Τον κίνδυνο αυτό επισήμανε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συναντήσεις του με τα αρμόδια στελέχη ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς, προσπαθώντας να αποτρέψει εγκαίρως τον κίνδυνο, την ώρα που το πρόγραμμα καταγράφει πολύ μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία.

Τα χρήματα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα, καθώς προβλέπεται ενίσχυση κατά μέσο όρο 19.000 ευρώ για κάθε νέο παραγωγό. Το ποσό όμως που κατένειμε το υπουργείο για τους νέους γεωργούς της Κεντρικής Μακεδονίας καλύπτει μόλις τα δύο τρίτα αυτών, βάσει των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.

«Η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώνεται σήμερα. Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε, οι αγρότες που αιτούνται να μπουν στο πρόγραμμα στην περιοχή μας φτάνουν τους 3.300. Όμως, το ποσό των 43,6 εκ. ευρώ που διέθεσε το υπουργείο προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αρκεί για να καλύψει 2.300 νέους αγρότες. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, όλες τις προηγούμενες μέρες κάναμε σειρά ενεργειών, προκειμένου να μην αδικηθούν περισσότεροι από 1.000 αγρότες, οι οποίοι εκτός της αδυναμίας ένταξης στη συγκεκριμένη πρόσκληση, αποκλείονται κι από μελλοντικά προγράμματα εγκατάστασης νέων γεωργών, διότι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση έναρξης της αγροτικής δραστηριότητας», τόνισε ο κ. Παπάς.

Η αντιπεριφέρεια πραγματοποίησε εκτεταμένη ενημέρωση, από τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης και κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη, ενδεικτικό και της ανάγκης που υπάρχει. Η επιτυχημένη όμως αυτή ενεργοποίηση κινδυνεύει να πέσει στο κενό, εάν μείνουν τελικά εκτός προγράμματος τόσοι νέοι άνθρωποι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα των νέων αγροτών, αποτελεί για χιλιάδες πολίτες –ειδικά τους άνεργους- μια επαγγελματική διέξοδο, αλλά και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να αξιοποιηθεί η ανεκμετάλλευτη γεωργική γη, δίνοντας ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή και τον αγροτικό τομέα όχι μόνο της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά όλης της χώρας.

Ο κ. Παπάς την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, στον οποίο εξήγησε ότι «για την εφαρμογή της πρόσκλησης, κατανεμήθηκαν συνολικά 241 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 43,6 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία, ήτοι το 18,09% του συνολικού προϋπολογισμού. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το ποσοστό συνεισφοράς πρωτογενούς τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, στο εθνικό ΑΕΠ από την αγροτική παραγωγή, το οποίο ανέρχεται στο 26% περίπου, αυτό σας το είχαμε άλλωστε, επισημάνει και στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ειδική Μονάδα Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Χίλιοι νέοι παραγωγοί κινδυνεύουν να μην μπορούν να ενταχθούν στο υπομέτρο 6.1. Πρέπει να επισημάνω ότι οι συγκεκριμένοι αποκλείονται και από μελλοντικά προγράμματα εγκατάστασης νέων γεωργών, διότι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση έναρξης της αγροτικής δραστηριότητας».

Ο κ. Παπάς ζήτησε από το υπουργείο να εξετάσει κάθε πιθανή λύση για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων νέων γεωργών της Κεντρικής Μακεδονίας (αν όχι όλων), που υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα. Βασική παράμετρος είναι η ανακατανομή των πόρων, με κυρίαρχο κριτήριο την έκταση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων κάθε Περιφέρειας. Η ανακατανομή των πόρων και ο εξορθολογισμός δεν είναι αίτημα εξάλλου μόνο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και άλλων Περιφερειών (όπως η Θεσσαλία), που διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις ανεκμετάλλευτης γεωργικής γης, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω του προγράμματος από νέους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους σήμερα έχουν μηδαμινά εισοδήματα και προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

«Θεωρούμε ότι μια λύση θα ήταν η αναλογική ανακατανομή των καταβληθέντων ποσών ανά Περιφέρεια, από Περιφέρειες με αδιάθετα ποσά προς Περιφέρειες που υπερκαλύπτουν τον στόχο, όπως η Κεντρική Μακεδονία. Την περίπτωση αυτή την είχαμε καταθέσει και στις συναντήσεις μας στο παρελθόν με το υπουργείο, ενώ την είχαμε θέσει ως προϋπόθεση για να συμφωνήσουμε στην κατανομή των πόρων. Επίσης, μια λύση είναι η υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 120%, όπως γίνεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ και η αναλογική ανακατανομή των νέων ποσών στις Περιφέρειες. Οποιαδήποτε λύση και να δοθεί πάντως, οι ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα πριν οριστικοποιηθούν οι πίνακες των ενταγμένων νέων γεωργών. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτή την αδικία και την εξαίρεση τόσο μεγάλου αριθμού νέων ανθρώπων, οι οποίοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον πιο δυναμικό τομέα της οικονομίας μας, την πρωτογενή παραγωγή. Η ουσία άλλωστε του προγράμματος δεν είναι άλλη από την ενίσχυση νέων ανθρώπων για να συμβάλουν στην αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής, στην εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, που είναι ο πιο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, την καλλιέργεια όλων των διαθέσιμων εκτάσεων, τον περιορισμό της ανεργίας και βεβαίως στην ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού», τόνισε ο κ. Παπάς.