Skip to main content

Χιλιάδες οι Βούλγαροι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου στη Β. Ελλάδα

Πάνω από 3.000 βουλγαρικά ΙΧ κατευθύνονται στις παραλίες της Β. Ελλάδας κάθε Σάββατο για να επιστρέψουν την Κυριακή στη γειτονική χώρα.

Πολύ αυξημένη είναι η κίνηση από τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια, μέσω του τελωνείου Προμαχώνα τα τελευταία Σαββατοκύριακα, γεγονός που καταδεικνύει την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη Βόρεια Ελλάδα.

Αυτό διαπιστώνουν από τα στοιχεία που διαθέτουν οι αστυνομικές και τελωνειακές αρχές του Προμαχώνα, καθώς τις καθημερινές η κίνηση είναι η συνηθισμένη, όπως τόνισαν στη Voria.gr, όμως τα Σαββατοκύριακα φτάνει ακόμη και σε διπλασιασμό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κι από τις δυο πλευρές των συνόρων ουρές οχημάτων.

Οι ουρές έχουν να κάνουν τόσο με την αυξημένη τουριστική κίνηση, που προβλέπεται να είναι ανάλογη όλο το καλοκαίρι, όσο και με την ταυτόχρονη διέλευση φορτηγών και εμπορευματικών οχημάτων.

Οι αρμόδιοι του τελωνείου τόνισαν ότι αλλαγές στις συνήθειες των μετακινήσεων δεν έχουν επέλθει, αφού ο δρόμος Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα, έχει πάντα σημαντική εμπορευματική κίνηση τόσο από Βούλγαρους και υπηκόους τρίτων χωρών, όσο κι από Έλληνες, είτε αυτοί είναι επιχειρηματίες, είτε εργαζόμενοι που σε σταθερή βάση πηγαινοέρχονται στη γειτονική χώρα.

Η μεγάλη αλλαγή, η μεγάλη αύξηση στην κίνηση παρατηρείται στους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου, όπως σημείωσαν. «Υπάρχει πολύ μεγάλη είσοδος ΙΧ από τη Βουλγαρία σε κάθε έναρξη Σαββατοκύριακου και αντίστοιχη έξοδος στο τέλος του. Από Παρασκευή βράδυ μέχρι και το πρωί – μεσημέρι του Σαββάτου έχουμε εξαιρετικά μεγάλη είσοδο εκδρομέων, ενώ αντίστοιχη έξοδο έχουμε το απόγευμα – βράδυ της Κυριακής. Μάλιστα, στα ΙΧ επιβατικά που κάνουμε ελέγχους οι ίδιοι μας δηλώνουν ότι έρχονται για εκδρομή και μπάνιο το Σαββατοκύριακο και θα επιστρέψουν είτε το βράδυ της Κυριακής, είτε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας», εξήγησαν οι αρμόδιοι του τελωνείου και του αστυνομικού σταθμού του Προμαχώνα.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους των διοδίων του Προμαχώνα στην Εγνατία Οδό, η εικόνα των τελωνειακών και αστυνομικών αρχών επιβεβαιώνεται πλήρως. Τα στοιχεία δείχνουν μάλιστα συνεχή αύξηση των ροών του Σαββατοκύριακου από τον Μάιο μέχρι και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοδίων το τελευταίο Σαββατοκύριακο μπήκαν στη χώρα μας από τη Βουλγαρία από τις 5 το πρωί του Σαββάτου μέχρι και τις 13.00' συνολικά 3.230 οχήματα. Και ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί κυρίως σε εκδρομείς, διότι τα βαριά οχήματα διέρχονται διαφορετικές ώρες. Αντίστοιχη ήταν η έξοδος το απόγευμα – βράδυ της Κυριακής.

Η είσοδος άνω των 3.000 ΙΧ οχημάτων κάθε Σαββατοκύριακο από τη Βουλγαρία θεωρείται πολύ μεγάλος αριθμός συγκριτικά και με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, ενδεικτικό της προτίμησης των γειτόνων στις παραλίες της βόρειας Ελλάδας.

Οι αρμόδιοι διευκρινίζουν επίσης ότι οι περισσότεροι είναι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου, χωρίς να λείπουν και εκείνοι που έρχονται στην Ελλάδα για πολυήμερες διακοπές. Ωστόσο, υπολογίζεται πως ο αριθμός των τελευταίων θα αυξηθεί σημαντικά μετά το τέλος Ιουνίου.