Skip to main content

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Ευρώπης

Νέο κίνημα φαίνεται να αφυπνίζει την ευρωπαϊκή συνείδηση των πολιτών της ΕΕ, που βγαίνουν στους δρόμους για να υψώσουν τη φωνή τους υπέρ της Ευρώπης.

«Pulse of Europe», δηλαδή «Παλμός της Ευρώπης» είναι το όνομα του κινήματος που εξαπλώνεται στην Ευρώπη με αφετηρία την Φρανκφούρτη. Πρόκειται για ένα νέο κίνημα φιλοευρωπαίων που ίδρυσαν οι Ντάνιελ και Ζαμπίνε Ρέντερ. Μέσα σε διάστημα μόλις λίγων μηνών εξήντα πόλεις σε συνολικά οκτώ χώρες συμμετέχουν στα συλλαλητήρια και τις διαδηλώσεις.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Ολλανδίας έχει δώσει ακόμη περισσότερη ώθηση στο φιλοευρωπαϊκό κίνημα, ιδιαίτερα στο κρίσιμο διάστημα πριν από τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας τον Απρίλιο. Ωστόσο η έκβαση των ολλανδικών εκλογών θα πρέπει να αναλυθεί με περισσότερη προσοχή. «Ο δεξιός λαϊκισμός στην Ευρώπη δεν έχει εξαφανιστεί, ούτε τα προβλήματα της ΕΕ στις μεμονωμένες χώρες» λέει ο εμπνευστής του «Παλμού της Ευρώπης» Ντάνιελ Ρέντερ.

«Μείνετε μαζί μας!»

Οι εκλογές της Ολλανδίας ήταν το κεντρικό θέμα την περασμένη Κυριακή σε όλα τα συλλαλητήρια σε περισσότερες από 50 πόλεις. «Μείνετε μαζί μας!» ήταν το σύνθημα χιλιάδων φιλοευρωπαίων. Ο δεξιός λαϊκιστής Βίλντερς είχε ταχθεί προεκλογικά υπέρ ενός Nexit, δηλαδή υπέρ της αποχώρησης της Ολλανδίας από την ΕΕ.

Τώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη σημαντική εκλογική αναμέτρηση, δηλαδή στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Ήδη έχουν ανακοινωθεί συλλαλητήρια στο Παρίσι, το Στρασβούργο, τη Λυών και το Μονπελιέ. Οι εκλογές δεν είναι όμως το μόνο θέμα που απασχολεί το κίνημα όπως εξηγεί ο Ντ. Ρέντερ. Στην ατζέντα μπαίνει και η κατάσταση στη Μ. Βρετανία, στη Σκωτία, αλλά και στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας: «Σεβόμαστε την απόφαση των ψηφοφόρων, αλλά δεν θέλουμε το Brexit και σκεφτόμαστε ήδη την επανένταξη της Μ. Βρετανίας, η οποία είναι μέρος της ΕΕ».

Ποιοι είναι όμως αυτοί που συμμετέχουν στα συλλαλητήρια και τις διαμαρτυρίες; Ο κοινωνιολόγος Σίμον Τόινε από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου περιγράφει το κοινό του Pulse of Europe ως εξής: «Οι διαμαρτυρίες βρίσκουν κοινό κυρίως σε εκείνους που επωφελούνται από το status quo στην Ευρώπη. Πρόκειται για ανθρώπους με εξωστρέφεια, με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο και υψηλότερα εισοδήματα».

Ισχυρό ρεύμα

Φαίνεται ότι το κίνημα ιδρύθηκε την κατάλληλη στιγμή, όταν το Brexit ήταν ακόμη νωπό και ο Ντόναλτ Τραμπ μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στο PoE. «Λαμβάνουμε περίπου 500 E-Mail την ημέρα» λέει ο Ντ. Ρέντερ. Έτσι η οργάνωση δημιούργησε ένα γραφείο στη Φρανκφούρτη και προσέλαβε μερικά άτομα για τον συντονισμό των κινήσεων. Όλα αυτά πληρώνονται με δωρεές.

Πάντως ο επιστήμονας Σ. Τόινε θεωρεί το κίνημα σημαντικό σε αυτή τη φάση που οι εξελίξεις στην Ευρώπη παίρνουν άσχημη τροπή. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι απαραίτητες «για να θυμόμαστε το μεγάλο προνόμιο της ελευθερίας και σταθερότητας του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», επισημαίνει.

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle