Skip to main content

Χαιρετισμός Παυλόπουλου στα εγκαίνια του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου

H ανάγνωσην’ αποτελεί πιστό συνοδοιπόρο και ανθεκτικό στήριγμα στην ανηφορική πορεία της ζωής μας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το βιβλίο, πρωτίστως στην έντυπη μορφή του, "σφυρηλατεί" μιάν αναντικατάστατη υλική σχέση με τον αναγνώστη, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τα εγκαίνια του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο Αθηνών. Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η συνειδητοποίηση της διαχρονικής και σταθερής αξία του βιβλίου, ιδίως στην έντυπη μορφή του, δεν σημαίνει, κατ’ ουδένα τρόπο, άρνηση ή έστω και αμφισβήτηση της σημασίας της εξέλιξης της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στο πεδίο της οικοδόμησης της πληροφόρησης και της γνώσης. Απλώς έχει ως στόχο ν’ αναδείξει γιατί και πώς το βιβλίο, στην έντυπη μορφή του, έχει και θα έχει πάντα την θέση του- θέση περίοπτη μάλιστα ως προς ορισμένες πτυχές της- στη διαμόρφωση της Παιδείας του Ανθρώπου.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε τον τον κίνδυνο που διατρέχει η Παιδεία "από μιάν ακατάσχετη και με κάθε μέσο σώρευση απλής πληροφορίας, η οποία αδυνατεί να μετουσιωθεί σε Γνώση και, πολύ περισσότερο, σε "Σοφία", δηλαδή στον τελικό προορισμό του Πνεύματος".

Το βιβλίο, πρόσθεσε, συνιστά αναμφισβήτητα ένα δραστικό "ακεσώδυνο" για την αντιμετώπιση αυτής της υποδόριας πνευματικής παθολογίας. Και τούτο γιατί το βιβλίο, πρωτίστως στην έντυπη μορφή του, "σφυρηλατεί" μιάν αναντικατάστατη υλική σχέση με τον αναγνώστη. Στον οποίο επιτρέπει να διατηρεί μια γνήσια σχέση με τον Συνάνθρωπο και με τον Κόσμο, αποτελώντας έτσι -και συνακόλουθα- πραγματικό ανάχωμα στην επέλαση κάθε πνευματικώς φθοροποιού εικονικής προσομοίωσης. Και τούτο διότι το βιβλίο, υπό τ’ ανωτέρω χαρακτηριστικά του, αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό το "στέγνωμα" του νου, ιδίως μεσ’ από την "ζωογόνο δρόσο" της κριτικής σκέψης και της φαντασίας.

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε "οι αναγνώστες των βιβλίων να πληθαίνουν και η ανάγνωση, ως κορυφαία στάση αντίστασης απέναντι στην φθορά, ν’ αποτελεί πιστό συνοδοιπόρο και ανθεκτικό στήριγμα στην ανηφορική πορεία της ζωής μας".