Skip to main content

Χατζηδάκης από Θεσσαλονίκη: Τσίπρα πάρτο αλλιώς...

Στροφή της κυβέρνησης στην κοινή λογική ζήτησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, στη συνάντησή του με τον Α. Τζιτζικώστα - Τι είπε για το Σκοπιανό.

Στροφή της κυβέρνησης στην κοινή λογική ζήτησε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, που συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τους αντιπεριφερειάρχες, στο πλαίσιο της ενημέρωσής του για την κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδίου της ΝΔ.

Ο κ. Χατζηδάκης καταφέρθηκε εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία και γενικότερα στα ζητήματα ανάπτυξης, κατηγορώντας τη για λαϊκισμό, που είχε ως αποτέλεσμα η πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση ανακόπηκε και «η χώρα ξαναβούτηξε μέσα στην ύφεση».

Μάλιστα, ανάλογες αιχμές άφησε και ο κ. Τζιτζικώστας, υποδεχόμενος τον κ. Χατζηδάκη, αφού όπως είπε: «στόχος μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι απλά η καταγραφή των προβλημάτων, όπως έγινε πρόσφατα (σ.σ. εννοώντας το κυβερνητικό περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο προφανώς), αλλά να προχωρήσουμε σε λύσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι την επόμενη μέρα η Ελλάδα θα έχει ανθρώπους άξιους και ικανούς να κάνουν πράξη τα αναγκαία έργα και να δώσουν τις λύσεις».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «η ΝΔ έχει αξιόπιστο σχέδιο για το μέλλον της Ελλάδας και της Μακεδονίας και δεν μπορεί να γίνει αυτό το σχέδιο χωρίς τη στενή σχέση με τους ανθρώπους της περιφέρειας».

Ο κ. Τζιτζικώστας, μετά τη συνάντησή του στο γραφείο του με τον κ. Χατζηδάκη και τη σύσκεψη με τους αντιπεριφερειάρχες, επεσήμανε: «Υποδέχτηκα σήμερα με μεγάλη χαρά έναν παλιό και καλό φίλο, έναν άνθρωπο που εκτιμώ ιδιαίτερα και ο οποίος από όποιο ρόλο υπηρέτησε τη χώρα άφησε σημαντικό έργο πίσω του, τον Κωστή Χατζηδάκη, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα, που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως αναπτυξιακά, αλλά και τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως διοίκηση, τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και τις λύσεις που χρειάζονται και φυσικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τα οποία την επόμενη μέρα θα πρέπει να αξιοποιήσει η χώρα για να μπορέσει να βγει ταχύτερα από την κρίση. Ταυτόχρονα έγινε μια ενημέρωση από τους αντιπεριφερειάρχες για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς τους, και λάβαμε τη δέσμευση του αντιπροέδρου ότι η ΝΔ ως κόμμα σήμερα θα σταθεί δίπλα μας στην προσπάθεια να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας, αλλά και για να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση. Ο στόχος που έχουμε θέσει ως διοίκηση να είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση είναι ένας στόχος που πιστεύουμε, είναι ένας στόχος που με βάση το έργο μας φαίνεται και γι' αυτό αντιμετωπίζει και ο αντιπρόεδρος με πολύ μεγάλη σοβαρότητα τα ζητήματα της Κεντρικής Μακεδονίας και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ζήτησε να ακούσει όλα τα προβλήματα και τις προτάσεις που έχουμε».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Με χαρά είμαι σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Περιφέρεια που έχει την πρωτοπορία σε όλη την Ελλάδα στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων και αξίζουν συγχαρητήρια στον άνθρωπο που ηγείται αυτής της προσπάθειας, στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και στην ομάδα του. Δυστυχώς, η χώρα δεν κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Ενώ το 2014 φαινόταν ότι θα βγαίναμε από το πηγάδι της ύφεσης, λόγω του λαϊκισμού αυτής της κυβέρνησης, η χώρα ξαναβούτηξε μέσα στην ύφεση και αυτή την ώρα οι πρώτοι που το πληρώνουν είναι οι φτωχοί που γίνονται κάθε μέρα και φτωχότεροι. Η λύση για τη χώρα είναι η στροφή σε ένα δρόμο σοβαρότητας και κοινής λογικής κι αυτή είναι και η προστιθέμενη αξία της ΝΔ. Είναι πια ξεκάθαρο ότι μόνο με μια πολιτική ρεαλιστική, πολιτική που μπορεί να εκφράσει η ΝΔ, μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά, τα νέα παιδιά να βρουν δουλειές και η χώρα από μια χώρα στασιμότητας και μιζέριας να μεταβληθεί σε μια χώρα προοπτικής και ευκαιριών για όλους».

Λιγότεροι φόροι και δαπάνες – Στήριξη της επιχειρηματικότητας

Ερωτηθείς για το αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Απριλίου, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι «ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει σχέδιο για την Κεντρική Μακεδονία, το οποίο μου παρουσίασε στις λεπτομέρειές του. Η κυβέρνηση είναι εντυπωσιακό ότι ενώ από το καλοκαίρι του 2015 είχε δεσμευτεί ότι θα παρουσίαζε ένα σχέδιο στο πλαίσιο του μνημονίου μάλιστα μέχρι το Μάρτιο του 2016, ούτε αυτό έχει κατορθώσει να παρουσιάσει μέχρι σήμερα. Και τώρα χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς συζητείται στις Βρυξέλλες γίνεται μια κουβέντα με τους πιστωτές γι' αυτό το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταλάβει πως πρέπει να εγκαταλείψει όλες αυτές τις περίεργες συνταγές που κατά καιρούς έχουν ταλαιπωρήσει και τον ίδιο και τη χώρα και να στραφεί πολύ απλά στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Τι πέτυχε στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο; Ένα μοντέλο που στηρίχτηκε σε τρία πράγματα: λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, στήριξη της επιχειρηματικότητας, που είναι μοχλός για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ΝΔ αυτό υποστήριζε κι αυτό υποστηρίζει. Ας κάνουν τη ζωή τους λιγότερο δύσκολη και λιγότερο δύσκολη τη ζωή των Ελλήνων για όσο διάστημα, λίγο ακόμα, θα μείνουν στην κυβέρνηση. Κάνοντας πολύ απλά μια στροφή στην απλή λογική».

Σκοπιανό

Για το σκοπιανό, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για δυο πολιτικές, σε αντίθεση με τη ΝΔ, που έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ μιας λύσης «ολιστικής, σφαιρικής και ενιαίας», ενώ χαρακτήρισε τα περί αλυτρωτισμού της Ελλάδας έναντι των Σκοπίων που είπε ο κ. Ζάεφ «κωμικοτραγικά».

«Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση θα φέρει τελικά κάποια συμφωνία για τα Σκόπια. Νομίζω δεν το ξέρει και η ίδια η κυβέρνηση μετά τα πολύ μεγάλα συλλαλητήρια που έγιναν τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα, εναντίον της πολιτικής της γι' αυτό το θέμα, αλλά και συνολικότερα εναντίον της πολιτικής της. Άλλωστε, δεν μιλάμε πια για μία κυβέρνηση στην Ελλάδα. Κατά ένα τραγελαφικό τρόπο μιλάμε για μια κυβέρνηση που έχει δυο πολιτικές. Άλλη πολιτική έχει ο κ. Τσίπρας και άλλη πολιτική έχει ο κ. Καμμένος. Αλλά και ο κ. Τσίπρας έχει διαφορετικές εκδοχές της ίδιας πολιτικής για το συγκεκριμένο ζήτημα, για το Σκοπιανό. Η θέση της ΝΔ είναι υπέρ μιας ολιστικής, σφαιρικής και ενιαίας λύσης, που να αντιμετωπίζει το ζήτημα τόσο σε σχέση με το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, όσο και σε σχέση με τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων απέναντι στην Ελλάδα κι όχι φυσικά τον αλυτρωτισμό της Ελλάδας απέναντι στα Σκόπια, πράγμα το οποίο είναι ένα θέμα κωμικοτραγικό ακόμα και να τίθεται. Η θέση της ΝΔ είναι απολύτως σαφής. Αναζητείται η θέση της κυβέρνησης».