Skip to main content

Χατζηδάκης: Πότε επιτέλους θα ξεκινήσει το «Εξοικονομώ ΙΙ»;

Αντί το πρόγραμμα να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα τα αρμόδια υπουργεία κωλυσιεργούν και χρονοτριβούν, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Την ακριβή ημερομηνία ενεργοποίησης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» ζητεί να πληροφορηθεί ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Όπως υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. «αντί το πρόγραμμα να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα και να προκηρυχθεί το ταχύτερο δυνατόν τα αρμόδια υπουργεία κωλυσιεργούν και χρονοτριβούν».

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «ενώ η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του ‘15 εξαγγέλλει κάθε λίγο και λιγάκι την προκήρυξη του προγράμματος, στην πραγματικότητα ούτε ο οδηγός του προγράμματος έχει εκδοθεί και δημοσιευθεί από το υπουργείο ώστε να προετοιμαστεί η ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων, ούτε ο εξωτερικός σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ έχει επιλεγεί για την επεξεργασία και διαχείριση των αιτήσεων που θα κατατεθούν εκτός τραπεζών, ενώ με βάση τον διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, ο σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ θα μπορεί να υποδεχθεί αιτήσεις μετά τον Απρίλιο του 2018».

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Χατζηδάκης, «εχει ανακύψει σημαντικό πρόβλημα με τον Αναθεωρημένο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ) που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να διατεθούν ευρωπαϊκοί πόροι στο πρόγραμμα». Όπως εξηγεί, «παρά το ότι δημοσιεύτηκαν με καθυστέρηση 5 μηνών στο ΦΕΚ, οι τεχνικές οδηγίες του ΤΕΕ για την εφαρμογή του Αναθεωρημένου Κανονισμού Ενεργειακής απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ.), τελικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  στις 21 Νοεμβρίου ανέστειλε την εφαρμογή του ΚΕνΑΚ λόγω  σφαλμάτων στο ΦΕΚ». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, «εκκρεμούν οι σχετικές ΚΥΑ που πρέπει να εκδοθούν και δημοσιευθούν σε ΦΕΚ (προκήρυξη οδηγού προγράμματος, συμφωνία Δημοσίου με φορέα χρηματοδότησης) και πολλές ακόμη εγκύκλιοι και αποφάσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης ζητάει από τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν ακριβή ημερομηνία κατά την οποία οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, να δώσουν εξηγήσεις για τους λόγους που «καθυστερεί τόσο πολύ η έκδοση του Οδηγού του Προγράμματος», αλλά και να διευκρινίσουν πότε θα είναι έτοιμο το πληροφοριακό σύστημα των αιτήσεων  και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του εξωτερικού συμβούλου του ΕΤΕΑΝ.