Skip to main content

Χατζηδάκης: Kανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την αυτοδυναμία

Πιθανά η ΝΔ να μην πήγαινε ενωμένη στις εκλογές, αν γίνονταν άλλες αυθαίρετες επιλογές προσώπων, δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ.

Πιθανά η ΝΔ να μην πήγαινε ενωμένη στις εκλογές, αν γίνονταν άλλες "αυθαίρετες" επιλογές προσώπων, λέει, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο FM 104,9" ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος στηρίζει τη στάση του Β. Μεϊμαράκη.

Ο πρώην υπουργός προβλέπει επίσης ότι κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την αυτοδυναμία και εξηγεί γιατί έχει παρέλθει η περίοδος που η Νέα Δημοκρατία ζητούσε ενισχυμένη αναλογική και μονοκομματικές κυβερνήσεις. "Χρειάζεται να έχουμε συνεργασίες, όχι μόνο γιατί ηχεί καλά η λέξη, αλλά και γιατί με αυτό τον τρόπο ευχερέστερα θα κερδίσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη των πιστωτών, των αγορών, των επενδυτών θα στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα το παλεύει για να αλλάξει σελίδα", λέει χαρακτηριστικά. Και τονίζει ότι "μια κυβέρνηση, η οποία θα έχει μια ευρεία βάση υποστήριξης στο κοινοβούλιο, ευχερέστερα θα προχωρήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις".

Ερ.: Μαζί μας ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας. Καλημέρα σας, κύριε Χατζηδάκη.

Απ.: Καλημέρα κύριε….

Ερ: Ακούσατε και τον κ. Μεϊμαράκη ακούσατε και τον κ. Τσίπρα. Τι παραπάνω μπορούν να πουν σ' αυτό το ντιμπέιτ και, επειδή είστε έμπειρος και στα πολιτικά, έχετε παρακολουθήσει ντιμπέιτ και στην Ευρώπη -στην οποία ζήσατε αρκετά από τα πολιτικά σας χρόνια-, πείτε μας γιατί ρωτούν πολλούς επικοινωνιολόγους εάν μια τηλεοπτική αναμέτρηση σαν και αυτή την αποψινή μπορεί να αλλάξει τα μυαλά των αναποφάσιστων;

Απ.: Δείτε, δεν είναι άγνωστες προσωπικότητες ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μεϊμαράκης. Δεν χρειάζονται να κάνουν, πώς να σας πω, να κάνουν μια εισαγωγή για την προσωπικότητά τους όπως κάνουν εκείνοι που επιζητούν το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού και του δημοκρατικού κόμματος στην Αμερική. Ωστόσο, επειδή φαίνεται ότι δεν θα γίνει μια αποστειρωμένη συζήτηση και ότι θα υπάρξει μια σχετική άνεση στη διαδικασία, ακόμα και η δυνατότητα να υποβάλλει ερωτήσεις ο ένας στον άλλον. Θα δοθεί η δυνατότητα σε πολίτες, σε Έλληνες πολίτες, που δεν είναι τόσο πολύ πολιτικοποιημένοι, αν θέλετε, και παρακολουθούν τις συζητήσεις στη Βουλή να αποκομίσουν μια σαφέστερη εικόνα τόσο για την προσωπικότητα των δυο προέδρων όσο και για τα προγράμματα των κομμάτων και την κατεύθυνση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία. Και με αυτή την έννοια μπορεί να έχει το ντιμπέιτ αυτό μια προστιθέμενη αξία.

Ερ.: Κύριε Χατζηδάκη στα επιτελεία τώρα που συμβουλεύουν, προτρέπουν, προσπαθούν να αποφύγουν τις τρικλοποδιές του αντιπάλου συμμετέχουν επικοινωνιολόγοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Αν ήσασταν στο επιτελείο που ετοιμάζει τον κ. Μεϊμαράκη τι θα τον συμβουλεύατε για να αποφύγει τις κακοτοπιές;

Απ.: Τις συμβουλές μου, αν έδινα, δεν θα τις έδινα μέσω του ραδιοφώνου. Εν πάση περιπτώσει εκείνο νομίζω που χρειάζεται αυτή την ώρα περισσότερο παρά ποτέ, είναι η ειλικρίνεια. Διότι όχι μόνο η τηλεόραση απογυμνώνει αυτόν που δεν είναι ειλικρινής - γιατί μπορεί να λες κάποια πράγματα στα λόγια ο φακός, όμως αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό ότι δεν λες την αλήθεια. Αλλά και γιατί η αλήθεια μπορεί να είναι διπλά χρήσιμη τόσο κομματικά όσο και εθνικά. Έχουμε πληρώσει πάρα πολύ το λαϊκισμό έχουμε πληρώσει πάρα πολύ τα μεγάλα λόγια. Επομένως νομίζω κερδισμένος θα βγει εκείνος που θα αποφύγει τις υποσχέσεις και ο οποίος θα κάνει όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρους λογαριασμούς με τους Έλληνες πολίτες.

Ερ.: Κύριε Χατζηδάκη, έχω διαβάσει -και μάλιστα από εφημερίδες που δεν είναι εχθρικές προς τη Νέα Δημοκρατία- και λόγω της αυξημένης συσπείρωσης που εμφανίζουν οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε λέει η Νέα Δημοκρατία να κάνει άλλες επιλογές ανανέωσης στο συμβολικό - έχει και πολιτική σημασία βέβαια αλλά και συμβολική το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας. Δεν θέλησε η Νέα Δημοκρατία, ενώ θα μπορούσε να κάνει και ανοίγματα σε άλλους χώρους -είδατε και "Το Ποτάμι" με τον κ. Διαμαντούρο- και επαναλαμβάνω σας έγινε κριτική και από φίλιες στήλες, ότι επιμείνατε και σε πρόσωπα της περιόδου Καραμανλή, Σαμαρά κ.λπ. Τι απαντάτε;

Απ.: Δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι τέτοιου είδους κριτική είναι τελείως αβάσιμη. Αντιλαμβάνομαι την πρόθεση, αντιλαμβάνομαι και το τι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί με μια τέτοια προσέγγιση. Από την άλλη πλευρά πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ίσως η ζημιά μπορεί να ήταν και μεγαλύτερη από το όφελος. Η Νέα Δημοκρατία έχει κατορθώσει αυτή την ώρα επτά -οκτώ μήνες μετά την εκλογική της ήττα- να πηγαίνει ενωμένη στις εκλογές. Να πηγαίνει εκεί που δεν το περίμενε σχεδόν κανείς με σοβαρές αξιώσεις για νίκη την ερχόμενη Κυριακή και νομίζω ότι αυτό πρέπει να πιστωθεί και στην τακτική που έχει εφαρμόσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά με όλους μέσα στο κόμμα, ο οποίος σε μια κρίσιμη περίοδο βασίστηκε στον εσωκομματικό διάλογο τόσο στο Πολιτικό Συμβούλιο όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και από την άλλη να σας πω και κάτι άλλο: αυτοί που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας είναι εκείνοι που διάλεξαν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας οχτώ, επτά -πόσοι μήνες ήταν- πρωτύτερα. Επομένως δεν είναι ότι…

Ερ.: Οι πολύ λιγότεροι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τα 40% τόσο που έπαιρνε ο Κώστας Καραμανλής…

Απ.: Εντάξει.

Ερ.: Άρα εσείς στοχεύετε σε αυτούς που δεν σας ψήφισαν.

Απ.: Ξαναλέω ότι, αν αυθαίρετα γίνονταν κάποιες άλλες επιλογές, ενδεχομένως αυτή την ώρα δεν θα μιλάγαμε για μια Νέα Δημοκρατία που πάει ενωμένη στις εκλογές αλλά θα επισκίαζαν τη συζήτηση ενδεχόμενα εσωτερικά θέματα της Νέας Δημοκρατίας. Γι' αυτό και σωστά αποφασίστηκε το βάρος να δοθεί στον πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει στροφή, μάλλον έχει υπογραμμίσει με την παρουσία της την ανάγκη να δειχθεί όλη η αλήθεια, έχει υπογραμμίσει με τον πολιτικό της λόγο την ανάγκη να αναδειχθεί η χρησιμότητα των συνεργασιών, της εθνικής ενότητας και έχει υπογραμμίσει επίσης με τον πολιτικό της λόγο την ανάγκη να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Διότι διαφορετικά δεν θα αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεργίας και θα συνεχίσουμε να τρώμε τις σάρκες μας, είτε μειώνοντας μισθούς και συντάξεις είτε αυξάνοντας τους φόρους είτε κάνοντας και τα δυο.

Ερ.: Ποιο είναι το τοπίο της επόμενης μέρας κατά τη γνώμη σας, κ. Χατζηδάκη. Κατ' αρχήν έχουμε τελειώσει με τις μονοκομματικές κυβερνήσεις;

Απ.: Νομίζω ναι. Δεν βλέπω ότι κάποιος μπορεί να κερδίσει αυτοδυναμία.

Ερ.: Παλιά έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ότι "εμείς θέλουμε ενισχυμένη αναλογική και μονοκομματική κυβέρνηση για να έχουμε πολιτική σταθερότητα σταθερά πολιτικό περιβάλλον". Σήμερα έχουμε τελειώσει με αυτό;

Απ.: Όταν τα έλεγε όμως είχαμε τρία κόμματα στη Βουλή: τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Από εκεί και μετά έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι έχουμε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό. Έχουμε ένα σχηματισμό αν θέλετε του πολιτικού συστήματος και επομένως, λαμβανομένης υπόψη και της κρίσεως και της πιέσεως που δημιουργεί η κρίση, νομίζω πως πια γίνεται αντιληπτό ότι χρειάζεται να έχουμε συνεργασίες όχι μόνο γιατί ηχεί καλά η λέξη αλλά και γιατί με αυτό τον τρόπο ευχερέστερα θα κερδίσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη των πιστωτών, των αγορών, των επενδυτών θα στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα το παλεύει για να αλλάξει σελίδα. Θα εκπλήξουμε ευχάριστα διότι αυτό θα σηματοδοτήσει μια καινούργια αρχή στην Ελλάδα -υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι οι συνεργασίες αυτές, όποιες και να είναι, θα είναι ειλικρινείς συνεργασίες χωρίς υστεροβουλίες.

Ερ.: Κύριε Χατζηδάκη, ένα από αυτά τα οποία ταλαιπωρούν και οφείλω να πω και να σας το πιστώσω ότι το λέγατε και παλιά, είναι ότι το πελατειακό κράτος δεν αφήνει τη χώρα να ορθοποδήσει. Το πελατειακό κράτος όμως θέλει μεταρρυθμίσεις για να χτυπηθεί. Έτσι και αλλιώς εναντίον του αποκλείεται να ψηφίσουν οι πελάτες και πελάτες δόξα τω Θεώ, ένα εκατομμύριο άνθρωποι με την ευρύτερη έννοια είναι στο Δημόσιο. Τι πρέπει να γίνει ώστε αυτή την φορά να υπερβούν τον εαυτό τους τα κόμματα; Νομίζω είμαι σαφής ώστε να μπουν σε ένα δρόμο να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, να υπάρξει ο ορθολογισμός και σιγά σιγά να μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης η οικονομία. Διότι και τα δυο μαζί δεν μπορούν να γίνουν…

Απ.: Το τοπίο είναι δύσκολο και για να κερδηθεί η μάχη. Πέρα από τη συνεργασία, χρειάζεται η όποια συνεργασία αυτή να είναι αποτελεσματική. Δεν γίνεται λοιπόν να πάμε μπροστά ούτε με την ακινησία ούτε με τα μεγάλα λόγια. Χρειάζεται να γίνουν συγκεκριμένες τομές που σε κάποιο βαθμό μπορεί να ξεβολέψουν όλους ή να πάνε κόντρα σε κατεστημένες αντιλήψεις. Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή αυτό που λέμε, για παράδειγμα, να χτυπήσουμε καρτέλ μέσα στην ελληνική οικονομία. Αυτά δεν είναι ένας που έχει κάνει ένα καρτέλ και όλοι οι υπόλοιποι παίζουν με τους κανόνες της αγοράς. Είναι κάτι το οποίο εμφανίζεται σε διάφορες εκφάνσεις της οικονομικής ζωής. Πολλές φορές είναι καρτέλ τα οποία προκύπτουν και μέσα από τους νόμους. Δηλαδή οι ίδιοι οι νόμοι είναι εκείνοι οι οποίοι οδηγούν σε υπερπροστασία ορισμένων κοινωνικών ομάδων. Δεν πρέπει να διστάσουμε να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Μιλάμε για τη δημόσια διοίκηση και λέμε ότι η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να είναι υπηρέτης του πολίτη. Μάλιστα, πάρα πολύ καλά. Για να είναι όμως θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα για τους δημοσίους υπαλλήλους. Κίνητρα για τους καλούς και αντικίνητρα για αυτούς που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Η αξιολόγηση μπορεί να είναι ένα τέτοιο εργαλείο. Λοιπόν δεν γίνεται να έχουμε μια καλύτερη δημόσια διοίκηση αφήνοντας τα πράγματα έτσι όπως έχουν σήμερα. Μπορεί αυτό να οδηγήσει σε μια προσωρινή ενόχληση διότι μαθαίνεις τη ζωή σου να τη διαχειρίζεσαι με ένα συγκεκριμένο τρόπο επί χρόνια αλλά η καινούργια αρχή απαιτεί και καινούργιες αντιλήψεις. Με αυτή την έννοια μια κυβέρνηση, η οποία θα έχει μια ευρεία βάση υποστήριξης στο κοινοβούλιο, ευχερέστερα θα προχωρήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να είμαστε σε αυτό το τέλμα. Στα μνημόνια. Μόνοι και δακτυλοδεικτούμενοι. Δεν μας αξίζει αυτό. Πρέπει, όπως είπα, να ξεβολευτούμε όλοι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, οι οικονομικά -αν θέλετε- ισχυρότεροι περισσότερο, αλλά πάντως να κάνουμε όλες εκείνες τις αλλαγές προκειμένου να βγούμε όλοι μαζί μετά σε ένα δρόμο μεγαλύτερο που θα οδηγήσει σε αυτό που όλοι ποθούμε: την ανάπτυξη του τόπου.

Ερ.: Και ένα τελευταίο ερώτημα. Ακούσαμε χθες τον κ. Μεϊμαράκη να δέχεται πολλά ερωτήματα για το ποια ήταν τα λάθη. Ο κ. Μεϊμαράκης επέμενε στην επικοινωνιακή διάσταση των λαθών της κυβέρνησης Σαμαρά. Οι δημοσιογράφοι βέβαια επέμεναν ότι ίσως υπήρξαν και πολιτικά λάθη με βάση το ότι ζητάτε έναν πρόωρο τοκετό. Δηλαδή μέσα σε οκτώ μήνες, ενώ αποδοκιμαστήκατε, να βγει εκ νέου μπροστά η ΝΔ. Αισθάνεστε ότι έγινε η αυτοκριτική; Εκτός από το να ενώσει τη ΝΔ ο κ. Μεϊμαράκης, έπεισε και τα άλλα ακροατήρια προς στο κέντρο -εγώ θα έλεγα ότι αυτά τα οποία οδήγησαν τον ψηφοφόρο να αποδοκιμάσει τον Ιανουάριο- να αξίζει τον κόπο τώρα να την ψηφίσει;

Απ.: Έχει γίνει συζήτηση στο πλαίσιο της ΝΔ αλλά εγώ δεν θα διστάσω να σας πως ότι εκτός, από επικοινωνιακά λάθη, σίγουρα έγιναν και κάποια λάθη ουσίας. Θυμάστε τη συζήτηση που είχε γίνει για τον ΕΝΦΙΑ και τη δομή του, θυμάστε συζητήσεις που είχαν γίνει και πριν και μετά τις εκλογές για την τόλμη της ΝΔ και της κυβέρνησης τότε να προχωρήσει με ταχύτητα διάφορες διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι έγιναν λάθη προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο νομίζω ότι η ΝΔ έκανε, πέραν αυτής της αυτοκριτικής, την πιο έμπρακτη αυτοκριτική, στηρίζοντας τη χώρα ουσιαστικά το καλοκαίρι όταν βρέθηκε ανάγκη να περάσει καινούργια συμφωνία -μη λογαριάζοντας το πολιτικό κόστος και δείχνοντας μια άλλη πρακτική- και επίσης κάνει την πιο έμπρακτη αυτοκριτική τώρα σε αυτές τις εκλογές καθώς εμμένει πεισματικά να μην δίνει υποσχέσεις και να επιμένει στη γραμμή της ειλικρίνειας και των συνεργασιών. Αυτό νομίζω δημιουργεί μια δυναμική για τη ΝΔ καθώς, παρότι όπως σωστά επισημαίνετε, έχουν περάσει μόνο 8 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές, έχει κατορθώσει η ΝΔ στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα να δείξει μια σοβαρότητα που είναι ζητούμενο αυτή την ώρα ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση.