Skip to main content

Χατζηδάκης: Καμία συζήτηση για ανταλλαγή των στρατιωτικών με Τουρκία

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει πως η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου που σέβεται τη Δικαιοσύνη.

Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για ανταλλαγή, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες, οι οποίοι επιβάλλονται από το Σύνταγμά μας και από την ίδια τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και η Τουρκία αυτό οφείλει να το κατανοήσει" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9 FM", σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερνογάν περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών.

"Είναι απολύτως σαφής η θέση της Νέας Δημοκρατίας και γύρω από αυτή τη θέση υπάρχει η ευρύτερη συναίνεση όλων των ελληνικών κομμάτων" είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: "Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, από πλευράς χειρισμών, έχει δείξει μία παρατεταμένη αμηχανία και σύγχυση και κινείται σαν εκκρεμές. Τη μια μέρα έχει έναν λόγο κατευναστικό, την άλλη μέρα κινείται με στολές παραλλαγής και αυτό νομίζω δίνει αφορμές στην Τουρκία να εντείνει την προκλητικότητά της, γιατί τα μπερδεμένα αυτά μηνύματα, τα οποία εκπέμπονται, θεωρούνται ένδειξη αδυναμίας από την άλλη πλευρά του Αιγαίου".

Ερωτηθείς, εάν εκτιμά πως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε: "Προφανώς ο εκλογικός ορίζοντας επηρεάζει τη ρητορική του Ερντογάν και τις κινήσεις του. Υπάρχει μεγάλη δόση εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση [...] Θεωρώ ότι φεύγοντας ο παράγοντας των εκλογών, μπορεί να θεωρήσουμε ότι φεύγει ενδεχομένως ένα αγκάθι, ωστόσο αυτό θα ήταν επιπόλαια προσέγγιση αν περιοριζόμασταν μόνο σε αυτή τη διάσταση".

"Θεωρώ", εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, "ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας, η διάθεσή της να είναι μία περιφερειακή δύναμη, η αφ' υψηλού αντιμετώπιση των γειτόνων της με μία αλαζονική διάθεση, όλα αυτά θα είναι και την επομένη μέρα των εκλογών εδώ και πρέπει να μας προβληματίσουν κι αυτός είναι και ο λόγος που εμείς, παρότι θέλουμε να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, την ίδια στιγμή μιλάμε για την ανάγκη ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας -κατά τα πρότυπα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, του Ισραήλ- για να μπορεί να γίνεται σε μόνιμη βάση ανάλυση της κατάστασης και να υπάρχει μία πολιτική πρόληψης των κινδύνων και αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο μιλάμε για μία πολυετή αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε να πάρουμε και ισχυρότερα ανταλλάγματα από μία τέτοια πολιτική".