Skip to main content

Χάθηκαν από την ευρωζώνη καταθέσεις ύψους 5 δισ. ευρώ

Πολλοί κάτοικοι χωρών - μελών της ΟΝΕ δεν θέλησαν να αποχωριστούν το εθνικό τους νόμισμα και έκρυψαν σε σεντούκια χρήμα αξίας περίπου 15 δισ, σε ευρώ.

 Δεκαπέντε χρόνια μετά την έναρξη της αποκλειστικής κυκλοφορίας του ευρώ, υπάρχουν ακόμη  «στα σεντούκια» τραπεζογραμμάτια και κέρματα των εθνικών νομισμάτων των χωρών-μελών της ΟΝΕ που δεν έγιναν ποτέ ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Τουλάχιστον το 50% αυτού του «κρυμμένου θησαυρού» βρίσκεται στη Γερμανία (χώρα που αγαπά πολύ τα μετρητά) παρότι υιοθέτησε το κοινό νόμισμα τουλάχιστον μια δεκαετία πριν από τα νεότερα μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Λετονία και η Λιθουανία.

Το ένα τρίτο όμως αυτού του κρυμμένου θησαυρού (περί τα 5 δισ. ευρώ) έχει γίνει άνθρακες, αφού οι κεντρικές τράπεζες 12 χωρών (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία κ.ά. ) έχουν σταματήσει να ανταλλάσσουν τα εθνικά νομίσματα. Οι κάτοχοι των γερμανικών μάρκων, πάντως, δεν έχουν λόγο να βιάζονται, καθώς η Bundesbank έχει ανακοινώσει ότι θα ανταλλάζει επ' αόριστον τα μάρκα με ευρώ.