Skip to main content

Χαρίτσης: Προτάσεις 447 εκατ. από την Κ. Μακεδονία στον αναπυξιακό

Ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο δείπνο με αφορμή την έλευση του νέου έτους που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Το 22% των συνολικών αιτήσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο προέρχονται από επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας με το συνολικό ύψος των προτάσεων να φθάνει τα 447 εκατ.ευρώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.

Όπως υπογράμμισε  κατά την ομιλία του στο δείπνο με αφορμή την έλευση του νέου έτους που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης η μεγάλη συμμετοχή των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε αυτή την πρώτη πρόσκληση δείχνει τη συσσωρευμένη παραγωγική δυναμικλη της περιφέρειας. Κατά τον Χαρίτση, το 65% των αιτήσεων αφορά δραστηριότητες της βιομηχανίας και της μεταποίησης. 

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια για άνοιγμα του ΕΣΠΑ στην κοινωνία και στις δράσεις που θα προκηρυχθούν το επόμενο τρίμηνο και αφορούν μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων με μέχρι 50 εργαζόμενους, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας. «Όλες οι παρεμβάσεις γίνονται σε συνάρτηση με το κλείσιμο της β΄αξιόλογησης, η οποία στόχος μας είναι να κλείσει με τρόπο κοινωνικά αποδεκτό και οικονομικά βιώσιμο», σημείωσε ο κ.Χαρίτσης. Πάντως, το φλουρί στην πίτα που έκοψε το ΒΕΘ κέρδισε η κυβέρνηση...

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι θα πρέπει να επικρατήσει στη χώρα το τρίπτυχο παραγωγή, επενδύσεις, εξαγωγές.

Στην ανάγκη ενός νέου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης μετά από εθνική συνεννόηση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Οι κυβερνήσεις να μην θυμούνται τα επιμελητήρια μόνο πριν από τη ΔΕΘ όταν γίνονται πυρετώδεις συσκέψεις, τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία της περιφέρειας με τα επιμελητήρια και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει με αυτή τη φορολογία σε αναπτυξιακή τροχιά, ενώ χαρσκτήρισε μη βιώσιμο το νέο ασφαλιστικό. 

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και η οποία αποτυπώνεται στις εγγραφές – διαγραφές του 2016. Πέρσι έκλεισαν 789 επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΘ, ενώ άνοιξαν μόλις 343 επιχειρήσεις. Δυσοίωνο προμηνύεται και το 2017 καθώς τον Ιανουάριο 93 εταιρείες έβαλαν λουκέτο. «Για να υπάρξει μία χαραμάδα στο τούνελ της μακρόχρονης ύφεσης θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία νέων μετώπων, καθώς μια πιθανή υστέρηση σε σχέση με τους στόχους θα οδηγήσει σε νέα μέτρα, ή στην ενεργοποίηση του «κόφτη» δαπανών.  Η ύφεση, οι υψηλότεροι και νέοι ευφάνταστοι φόροι, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, η έλλειψη ρευστότητας, καθώς και η αναμενόμενη επιθετική στάση των funds στο πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διαμορφώνουν νέες ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά. Οι πιέσεις αυτές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων, με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στο αμέσως επόμενο διάστημα», ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος, προσθέτοντας «ότι εύκολες και ευχάριστες λύσεις δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο με σύνεση, συναίνεση και συνεργασία».

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικές ειδήσεις για την επιχειρηματικότητα αν και εφόσον υλοποιηθούν και δεν μείνουν στις καλές προθέσεις το νομοσχέδιο για την «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων»  μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα on-line σύστασης νέας εταιρείας μέσω της υπηρεσίας Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης του ΓΕΜΗ.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι τα προγράμματα για την επιχειρηματικότητα που έχουν προκηρυχθεί μέσω του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση από πλευράς στόχευσης. «Ο ρυθμός απορρόφησης των πόρων κινείται εντός των στόχων. Το ζητούμενο, ωστόσο, δεν είναι απλώς η απορρόφηση πόρων, αλλά η στρατηγική αξιοποίηση τους προκειμένου να παράγουν το βέλτιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα», σημείωσε. 

Παρουσίασε, εξάλλου, την πρόταση του ΒΕΘ για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, η οποία περιλαμβάνει μέτρα και μεταρρυθμίσεις στους ακόλουθους τομείς: 

  1. Ενίσχυση του αισθήματος της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα, ώστε να αποκατασταθεί η επενδυτική και η καταθετική εμπιστοσύνη. 
  2. Μείωση φορολογικών συντελεστών.
  3. Συρρίκνωση του κράτους, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και αποτελεσματικότερος έλεγχος των κρατικών δαπανών.
  4. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων.
  5. Διαρθρωτικές αλλαγές. 
  6. Στήριξη Εξαγωγών. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται κινητοποίηση των πόρων του αναπτυξιακού νόμου και των κοινοτικών πόρων, για τη στήριξη επενδύσεων, δικτύων πώλησης και προβολής των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό αλλά και επέκταση προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό. 
  7. Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με επιτάχυνση των δράσεων, αντί για συνεχείς αναβολές. 
  8. Λύση στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βιώσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και σεβασμό στον ανταγωνισμό.
  9. Ανάπτυξη και ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων projects προσέλκυσης επενδύσεων.