Skip to main content

Χαρίτσης: Οι στόχοι του ΕΣΠΑ στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής

Κεντρικό ζητούμενο είναι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, τονίζει ο υφυπουργός Οικονομίας.

Στην ανάσχεση της τάσης φυγής των υψηλά καταρτισμένων νέων στοχεύει πλέγμα δράσεων του υπουργείου Οικονομίας, σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στη Real News.

Στην ερώτηση που θα κριθεί η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα ο υφυπουργός είπε: «η κυβέρνηση θα κριθεί ως προς την εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει. Κεντρικό ζητούμενο είναι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».

Οι τομείς στους οποίους υπάρχουν περιθώρια για άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας «μετά τη συνεχή τους απαξίωση όλα τα προηγούμενα χρόνια και ήδη έχει γίνει σημαντικό έργο σε αυτούς τους τομείς».

Προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα θα δοθεί στη στήριξη και μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα χρηματοδοτηθεί προπάντων από πόρους του ΕΣΠΑ, όπως είπε ο υφυπουργός. Για την παιδεία, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «από τα δέκα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος για τους παιδικούς σταθμούς, φέτος είναι η χρονιά που δίνονται τα περισσότερα χρήματα (175 εκατ. ευρώ) και οι περισσότερες θέσεις (85.000), ενώ με τον ριζικό ανασχεδιασμό του προγράμματος εξυπηρετούνται για πρώτη φορά όλες οι οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας. Για πρώτη επίσης φορά έγιναν εγκαίρως όλες οι ενέργειες και εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια (350 εκατ. ευρώ) προκειμένου να προσληφθούν οι 21.000 αναπληρωτές που απαιτούνται ώστε τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά, χωρίς κενά, το Σεπτέμβριο».