Skip to main content

Χαρίτσης: Διαβούλευση για τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Εξαγωγών

Ο αναπλ. υπουργός Αλ. Χαρίτσης συνέδεσε την ομιλία του στο 5ο Export Summit που διοργανώνει ο ΣΕΒΕ με το σημερινό κρίσιμο Eurogroup.

Όποια και να είναι η εξέλιξη στο σημερινό Eurogroup, «εμείς θα συνεχίσουμε με αμείωτες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε στα πολλά που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, αλλά και της κρίσης στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, συνεργαζόμενοι με τους παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Mε την παραπάνω  φράση, ο αναπλ. Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης συνέδεσε την ομιλία του στο 5o Εxport Summit του ΣΕΒΕ με το πολύ κρίσιμο για την χώρα μας Eurogroup που σήμερα συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι «η ελληνική οικονομία και κοινωνία έχουν κάνει πάρα πολλά και πλέον όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», για να συμπληρώσει ότι «θα πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα για μία συνολική συμφωνία ώστε η χώρα να γυρίσει σελίδα μετά από οκτώ χρόνια».

Ο υπουργός, που αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στη φιλοσοφία του νέου ΕΣΠΑ και του νέου αναπτυξιακού νόμου που είναι στραμμένοι στις επενδύσεις έντασης γνώσης, καινοτομίας και τεχνολογιών αιχμής, ανακοίνωσε ότι για τον κλάδο υψηλής προτεραιότητας για τις ελληνικές εξαγωγές, τον αγροτοδιατροφικό, στις 10 Ιουλίου θα δημοσιευτεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα δημιουργίας του ελληνικού σήματος για τα προϊόντα του. Το πρόγραμμα, ύψους 35 εκατομμυρίων, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται σε συνεργασία με το Enterprise Greece.

Επίσης, το Υπουργείο, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, προχωράει στην εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Εξαγωγών , στο πλαίσιο του οποίου και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, θα δημιουργηθεί μία Διαδικτυακή Πύλη για την Εξωστρέφεια. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, τον επόμενο μήνα θα προσκληθούν οι εξαγωγικοί φορείς για να αρχίσει η διαβούλευση για τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου.

Οι ελληνικές εξαγωγές άντεξαν στην κρίση

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι στα χρόνια της κρίσης οι εξαγωγικές επιχειρήσεις άντεξαν αλλά και επέδειξαν προσαρμοστικότητα και δυνατότητες ανάπτυξης.

Οι ελληνικές εξαγωγές άντεξαν αλλά πρέπει παράλληλα να φροντίσουν, οι επιχειρήσεις με την συνδρομή του κράτους, να αντιμετωπίσουν τα δύο σημαντικά προβλήματα που έχουν, δηλαδή την μεγάλη εξάρτησή τους από τα πετρελαιοειδή και την πώληση προϊόντων χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Για το λόγο αυτό, εξήγησε ο κ. Λουφάκης, το φετινό  Εxport Summit, εστιάζει στα καίρια σημασίας θέματα των πιστοποιήσεων, των συσκευασιών και της προώθησης των προϊόντων, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στον τίτλο του Συνεδρίου «Adding Value to Exports: Certification, Labelling, Packingh», ενώ σε ιδιαίτερο πάνελ θα συζητηθούν τα θέματα των Μεταφορών και των Δικτύων Διάθεσης, υπό το φως των εξελίξεων με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ αλλά και την παραχώρηση του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Fraport.

Στο ενδιάμεσο όμως διάστημα, μέχρι να καταγραφεί πρόοδος στα παραπάνω, θα πρέπει να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις με την μείωση της υπερφορολόγησης επιχειρήσεων και εργασίας, όπως και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Σύντομο χαιρετισμό εκφώνησε η υφυπ. Μακεδονίας – Θράκης κ. Κόλλια – Τσαρουχά, υποστηρίζοντας ότι η κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό οφείλεται σε προβλήματα που σωρεύτηκαν στο παρελθόν ενώ τώρα, για πρώτη φορά, διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας για την Αγροτική Ανάπτυξη, κ. Φάνης Παπάς, μίλησε για την εξωστρεφή πολιτική της Περιφέρειας, η οποία και έδειξε καθαρά ότι για έξοδο των ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά, οι συνεργασίες είναι αναγκαίες, ενώ οι φορείς, ειδικά τους μικρομεσαίους, «θα πρέπει να τους πάρουν από το χέρι για μία συντονισμένη εξαγωγική δράση».

Στο Export Summit και στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, υποστήριξε πως όλη η δυσκολία βρίσκεται στο πώς τα ελληνικά προϊόντα θα φτάσουν στον ξένο καταναλωτή, πως θα τον κερδίσουν ώστε αυτός να επιλέξει να τα προτιμά.

«Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, δυστυχώς, είναι κάτω του μετρίου. Αυτό πρέπει να αντιστραφεί, πρέπει να δείξουμε και να πουλήσουμε τον καλό μας εαυτό και οι επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι τη δουλειά τους δεν θα την κάνει το κράτος», πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά την θέση του ότι «είμαστε, η Ελλάδα, η τελευταία χώρα σοβιετικής αντίληψης».

Την Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της κ. Μητσοτάκη εκπροσώπηκε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου ο οποίος αφού άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για να προσθέσει ότι εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, θα αντιμετωπίση την υπερφορολόγηση, μειώνοντας, με αυτή την σειρά, τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους εισοδήματος και τη φορολογία των μερισμάτων.