Skip to main content

Χαρισματική σχεδίαση για το Νέο i30 Fastback της Hyundai

Ο νέος τύπος αμαξώματος αντικατοπτρίζει τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Hyundai, δίνοντάς της μια εκλεπτυσμένη γραμμή με κομψό χαρακτήρα

του Νίκου Χριστόπουλου

Μετά το λανσάρισμα του Hyundai i30 το 2016 και του i30 Wagon στις αρχές του 2017, η Hyundai Motor παρουσίασε το ολοκαίνουργιο i30 Fastback - την τελευταία προσθήκη στην γκάμα i30, διαθέσιμη στις αρχές του επόμενου έτους. Ο νέος τύπος αμαξώματος αντικατοπτρίζει τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Hyundai, δίνοντάς της μια εκλεπτυσμένη γραμμή με κομψό χαρακτήρα.

Εκλεπτυσμένη σιλουέτα και χαρισματικές διαστάσεις

Το i30 Fastback χαρακτηρίζεται από την ισχυρή του εμφάνιση και τις σπορ επιμήκεις γραμμές. Η μείωση του ύψους της μάσκας Cascading στο εμπρός μέρος, την καθιστά ευρύτερη και σαφέστερη, δίνοντας έμφαση στο καπό. Μια χαμηλότερη οριζόντια εισαγωγή αέρα κάτω από τη μάσκα δίνει στο i30 Fastback μια χαρισματική εμπρός σχεδίαση. Οι ισχυρές γωνίες και το γωνιακό κάτω εμπρός σπόιλερ δημιουργούν μια μυώδη και επιβλητική εμφάνιση. Τα LED φώτα ημέρας και οι προβολείς με τη premium σκούρα πρόσοψη στρογγυλεύουν την οπτική του i30 Fastback στο μπροστινό μέρος.

Το i30 Fastback διαθέτει μια εκλεπτυσμένη σχεδίαση με χαρακτηριστικές αναλογίες ενός σπορ κουπέ, χάρη στην κομψή κεκλιμένη γραμμή οροφής, το μακρύ καπό και το μυώδες αμάξωμα. Η εκλεπτυσμένη καμπίνα του είναι τοποθετημένη επάνω σε ένα ευρύ πλαίσιο και τονίζεται από τις μεγάλες καμάρες των τροχών δίνοντας στο αυτοκίνητο ισχυρή όψη. Χρησιμοποιώντας κλασικούς κώδικες σχεδίασης, η οροφή έχει μειωθεί κατά 25 χιλιοστά σε σύγκριση με το 5-θυορ i30, ενισχύοντας την ευρεία στάση του αυτοκινήτου στο δρόμο, βελτιώνοντας την αεροδυναμική και δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εμφάνιση.

Προχωρώντας προς τα πίσω μέρος, η καμπίνα έχει κομψό σχήμα, εμπνευσμένο από το σχήμα ενός δακρύου. Η έμφαση στο πίσω μέρος προσδίδει στο i30 Fastback στιβαρό και δυναμικό χαρακτήρα.

Η χαρισματική σιλουέτα του i30 Fastback ολοκληρώνεται με μια αψιδωτή πίσω αεροτομή που είναι ενσωματωμένη στην πόρτα του πορτ μπαγκάζ και συνεχίζει προς τα πίσω φώτα. Η  γλυπτική σχεδίαση των επιφανειών δημιουργεί ένα ζωντανό παιχνίδι φωτός και σκιάς, προσθέτοντας έμφαση στο αυτοκίνητο. Η κολόνα C και το πίσω παρμπρίζ εμπνέονται από την premium κατηγορία και έχουν σχεδιαστεί με εκλεπτυσμένα σχήματα, ενισχύοντας την περιρρέουσα κωνική γραμμή του αυτοκινήτου και την αίσθηση δυναμικής κίνησης προς τα εμπρός.

Σπορ οδηγικά χαρακτηριστικά

Η δυναμική οδήγηση της σειράς i30 της Hyundai δοκιμάστηκε με αυστηρά τεστ από τους μηχανικούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου της Hyundai Motor στη περίφημη πίστα Nordschleife του Nürburgring.

Το i30 Fastback αποκαλύπτει κάποιες σημαντικές διαφορές σε σχέση με τους άλλους τύπους αμαξώματος της γκάμας του i30. Σε σύγκριση με την έκδοση του 5-θυρου i30, το πλαίσιο του i30 Fastback μειώθηκε κατά 5 mm και η ακαμψία της ανάρτησης αυξήθηκε κατά 15%. Αυτό παρέχει μια πιο δυναμική οδηγική εμπειρία ενώ συνεχίζει να διατηρεί υψηλά επίπεδα άνεσης.
Χάρη στην χαμηλωμένη οροφή και το σασί που οδηγεί σε συνολικό ύψος 1.425 mm, το i30 Fastback είναι 30 mm χαμηλότερο από το 5-θυρο αμάξωμα, δίνοντας έμφαση στις κομψές και δυναμικές του διαστάσεις. Με επιμήκη σιλουέτα, το αυτοκίνητο έχει συνολικό μήκος 4.455 mm  (115 mm μεγαλύτερο από το 5-θυρο).

Έξυπνες χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας

Το i30 Fastback προσφέρει στους πελάτες μια προαιρετική οθόνη αφής 8-ιντσών του Νέας Γενιάς συστήματος πλοήγησης, συμπεριλαμβανομένων τελευταίας τεχνολογίας λειτουργιών συνδεσιμότητας, όπως το Apple CarPlay και το Android Auto. Και τα δύο συστήματα δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να συνδέουν τις συσκευές τους για την προβολή και τον έλεγχο  λειτουργιών μουσικής, τηλεφώνου ή πλοήγησης στην οθόνη. Το σύστημα πλοήγησης έρχεται επιπλέον με δωρεάν 7ετή συνδρομή στις Υπηρεσίες LIVE, προσφέροντας ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τον καιρό, την κυκλοφορία, τις κάμερες ταχύτητας και τις online αναζητήσεις σε σημεία ενδιαφέροντος σε πραγματικό χρόνο. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών επιλογών ήχου: το τυπικό ασύρματο ραδιόφωνο 5-ιντσών με σύνδεση Bluetooth ή το προαιρετικό σύστημα ήχου με οθόνη αφής 5 ιντσών και μια ενσωματωμένη κάμερα οπισθοπορείας.

Δυναμικοί και αποτελεσματικοί κινητήρες

Η γκάμα των κινητήρων του i30 Fastback αποτελείται από δύο υπερτροφοδοτούμενους βενζινοκινητήρες, οι οποίοι διατίθενται στη γκάμα του i30.

Oι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του υπερτροφοδοτούμενου 4-κύλινδρου κινητήρα 1.4 Τ-GDI με 140 ίππους ή του 1.0 T-GDI υπερτροφοδοτούμενου 3-κύλινδρου με 120 PS (προβλεπόμενη κατανάλωση καυσίμου σε lt / 100 χλμ. i30 Fastback: 5,5 - 5,0 l / 100km, προβλεπόμενες εκπομπές CO2 125-115 g / km *). Ο βενζινοκινητήρας T-GDI 1,4 λίτρων προσφέρεται με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων ή το 7-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, το οποίο δίνει τη δυνατότητα επιλογής πλήρως αυτόματης ή χειροκίνητης λειτουργίας. Το 1.0 T-GDI προσφέρεται με 6MT. Όλοι οι κινητήρες είναι συμβατοί με το σύστημα Integrated Stop & Go (ISG) για αυξημένη απόδοση. Η γκάμα κινητήρων του i30 Fastback θα εμπλουτισθεί περαιτέρω με την προσθήκη ενός νέο 4-κύλινδρο turbo πετρελαιοκινητήρα 1.6-λίτρων, που θα διατίθεται σε μια έκδοση με 110 PS και μια ακόμη «υψηλής ισχύος» 136 ίππων . Και οι δύο εκδόσεις θα είναι διαθέσιμες με 6MT ή 7DCT.

Σε συνεργασία με τον GOnews