Skip to main content

Χαρακόπουλος: Η μόδα των καταλήψεων έχει πάρει ανέξελεγκτες διαστάσεις

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ υπογράμμισε ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και το αίσθημα της ασφάλειας

Άμεσα μέτρα για αποκατάσταση της νομιμότητας ζήτησε ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Η "μόδα" των καταλήψεων δημόσιων, και προσφάτως και ιδιωτικών, κτηρίων και χώρων έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πρόκειται για την εκδήλωση του ιδίου φαινομένου της ανομίας και ασυδοσίας μικρών αλλά οργανωμένων ομάδων που, υπό το πρόσχημα πολιτικών ή κοινωνικών στοχεύσεων και, δυστυχώς, με την ανοχή της Πολιτείας, καταστρατηγούν κάθε έννοια δικαίου στη χώρα». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε σχετική ερώτησή του.

Η ερώτηση που απευθύνεται στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και στο υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή αναφέρει ότι «τα τελευταία χρόνια, με άλλοθι την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, τα υπό κατάληψη κτίρια γίνονται αυθαίρετα κατοικίες δεκάδων και εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και παιδιών, χωρίς να υφίστανται οι στοιχειώδες κανόνες υγιεινής. Ταυτόχρονα και οι ίδιοι οι μετανάστες καθίστανται υποχείρια στις επιδιώξεις περιθωριακών ομάδων. Απέναντι σε αυτήν την αδιανόητη, για πολιτισμένο και ευνομούμενο κράτος, εικόνα, που καταρρακώνει ακόμη περισσότερο το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, η κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη να δώσει ριζική λύση».

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «ακόμη και η επιχείρηση της εκκένωσης δύο δημόσιων κτιρίων (επί της οδού Αλκιβιάδου και στον Δήμο Ζωγράφου) αντιμετώπισε την σχεδόν καθολική δυσαρέσκεια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράστηκε με τις δημόσιες δηλώσεις βουλευτών του. Προφανώς, οι ιδεοληπτικές εμμονές των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος τους οδηγούν σε παράδοξες αντιλήψεις για τη δημόσια περιουσία και τη χρήση της, οι οποίες όμως επηρεάζουν άμεσα και την εκ μέρους των αρμόδιων υπουργείων ασκούμενη πολιτική που αφορά τη δράση των καταληψιών. Αυτό άλλωστε αναφέρει και σε επίσημη ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΥ, όπου υπογραμμίζεται ότι κάποια «συμφέροντα κρατούν δεμένα τα χέρια της Αστυνομίας».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «όπως διαπιστώνει κάθε πολίτης αυτής της χώρας, και δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, η κατάσταση με την ανομία τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτη. Απαιτούνται άμεσα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα, το δίκαιο και το αίσθημα της ασφάλειας σε όλους, παντού και πάντοτε».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς, με κατάθεση και των σχετικών εγγράφων:

-Πόσα και ποιά δημόσια κτίρια, δημόσιοι χώροι, ιδιωτικά κτίρια, ιδιωτικοί χώροι και οικόπεδα τελούν υπό κατάληψη.

-Αν έχει ενεργήσει και πότε το ελληνικό δημόσιο ώστε νομίμως να κατοχυρώσει την ιδιοκτησία του και να απελευθερώσει τα υπό κατάληψη κτίρια και χώρους, αν έχουν εκδοθεί ανάλογες δικαστικές αποφάσεις ή εισαγγελικές παραγγελίες, αν έχουν εκτελεστεί και πότε, κι αν όχι πότε σκοπεύει η πολιτεία να ασκήσει τα δικαιώματά της.

Αν υπάρχουν, πόσες και ποιες δικαστικές αποφάσεις και εισαγγελικές παραγγελίες για την απελευθέρωση από καταληψίες ιδιωτικών χώρων, οικοπέδων και κτιρίων κι αν σκοπεύει η πολιτεία να ενεργήσει ώστε να αποδώσει τις ιδιοκτησίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.