Skip to main content

Χαρά Κεφαλίδου: Αντιμέτωποι με τις κάλπες της Κυριακής

'Αρθρο της Χαράς Κεφαλίδου, πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Δράμας και υποψήφιας με το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη στο Νομό Δράμας.

της Χαράς Κεφαλίδου*

Ο κόσμος έχει κουραστεί από την κρίση και βιώνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε έξι εκλογικές αναμετρήσεις και πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς.

Κάποιοι επιλέγουν να απέχουν. Αυτοί όμως που αποφασίζουν ότι θέλουν να συμμετέχουν, την ώρα της ψήφου πρέπει να αναλογιστούν σε ποια χώρα θέλουν να ζουν οι ίδιοι και σε ποια κοινωνία να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Η ψήφος της αγανάκτησης, της τιμωρίας  και του θυμού οδηγεί σχεδόν πάντα σε ακραίες επιλογές και μεγάλα αδιέξοδα. Ταυτόχρονα, οι μύθοι, οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες του παρελθόντος τελείωσαν οριστικά. Χρειαζόμαστε σοβαρότητα, ρεαλισμό και ψυχραιμία.

Όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις που επιδιώκουν την ταχύτερη δυνατή έξοδο από την κρίση στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Είναι η προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας.

Στο ΠΑΣΟΚ είπαμε αλήθειες, δεν κρυφτήκαμε, σηκώσαμε το βάρος, προτάξαμε τη χώρα και όχι το κομματικό συμφέρον. Η ΝΔ αποποιήθηκε τις ευθύνες της, κρύφτηκε στα Ζάππεια, για να διασώσει το κόμμα της και όχι τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γνώριζε, έσκιζε μνημόνια και δίχαζε το λαό προκειμένου να πάρει την εξουσία και, τελικά, να φέρει ένα ακόμα πιο σκληρό μνημόνιο.
Η ψήφος για ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ισχυρή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, είναι ψήφος που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Με εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για τη βελτίωση του τρίτου μνημονίου. Με εθνικό σχέδιο ανόρθωσης της χώρας, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Επειδή οι αυτοδυναμίες είναι πια παρελθόν, δεν νοείται κυβέρνηση χωρίς τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οτιδήποτε άλλο θα αποδυναμώσει την εθνική προσπάθεια και θα διχάσει την κοινωνία. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ διεκδικεί ρυθμιστικό ρόλο, ως καταλύτης και εγγυητής των αναγκαίων κυβερνητικών συνεργασιών.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκτακτη ή προσωρινή λύση που θα μας οδηγήσει σύντομα πάλι σε εκλογές. Χρειαζόμαστε κυβέρνηση με ορίζοντα, για να πάρει αποφάσεις που θα κάνουν την Ελλάδα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Κι αυτό δεν θα γίνει χωρίς ευρύτατη συναίνεση και συγκλίσεις σε λύσεις εφικτές. Δεν θα γίνει χωρίς εθνικό πρόγραμμα – ένα δικό μας πρόγραμμα που θα το αποφασίσουμε και θα το εκτελέσουμε επειδή θα το θέλουμε και θα το πιστεύουμε. Δεν θα γίνει χωρίς ξερίζωμα των νοσηρών συνηθειών της Μεταπολίτευσης. Δεν θα γίνει αν τα κόμματα εξουσίας δεν αυτοπεριοριστούν στα λόγια και δεν συνεργαστούν στην πράξη.

Περιθώρια αποτυχίας δεν υπάρχουν, τα έχουμε ήδη εξαντλήσει τους τελευταίους επτά μήνες. Είναι ώρα ν' αλλάξουν όλα και πρώτοι εμείς οι ίδιοι. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε το σεβασμό και την αξιοπιστία που χάσαμε, μόνο τότε θα μπορούμε να λογιζόμαστε ισότιμο κράτος-μέλος στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μόνο έτσι η χώρα θα καταφέρει να σταθεί όρθια και να προχωρήσει στο μέλλον.

* Η Χαρά Κεφαλίδου είναι πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δράμας και υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ στο Νομό Δράμας.