Skip to main content

Η γοητεία του κακού: Χαμός στη Θεσσαλονίκη για τον γιο του Εσκομπάρ

Πλήθος κόσμου έσπευσε στα Public για να ακούσει την ιστορία του διάσημου γκάνγκστερ και εμπόρου ναρκωτικών της Κολομβίας.

Σειρές γυρίζονται, ντοκιμαντέρ προβάλλονται και βιβλία γράφονται ακόμα και τώρα 24 χρόνια μετά τον θάνατο του για τον θρυλικό γκάνγκστερ και έμπορο ναρκωτικών, Πάμπλο Εσκομπάρ.

Η γοητεία που συνεχίζει να ασκεί ο διάσημος «κακός» της Κολομβίας αποδείχθηκε και από το πλήθος κόσμου που πλημμύρισε τον κάτω όροφο του βιβλιοπωλείου «Public» για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε ο γιος του Εσκομπάρ για την πολυτάραχη ζωή του πατέρα του.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών έσπευσαν για να ακούσουν τον Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ να μιλάει για τον χαρακτήρα και τον βίο του πατέρα του, ο οποίος ήρθε ξανά έντονα στο προσκήνιο μετά την πετυχημένη σειρά του Netflix «Narcos».

Ο Χουάν Πάπλο Εσκομπάρ μίλησε για μια διττή προσωπικότητα, έναν άντρα που την ίδια ώρα μπορούσε να είναι ένας στυγνός δολοφόνος και παράλληλα ένας τρυφερός σύζυγος και πρότυπο καλού και τρυφερού πατέρα.

«Τον αγαπώ τον πατέρα μου γιατί με μεγάλωσε τρυφερά και με αγάπη» είπε ο Χουάν Πάμπλο στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του.

Η τηλεοπτική σειρά και η αλήθεια

Αναφερόμενος στη σειρά Narcos, αποκάλυψε ότι θα μπορούσε να γράψει ολόκληρο βιβλίο για τα λάθη της πρώτης σεζόν της σειράς ενώ για τη δεύτερη σεζόν αρκέστηκε να ποστάρει στο facebook 21 λάθη που εντόπισε.

Σε ερώτηση του κοινού για το αν αληθεύει η σκηνή της σειράς που δείχνει τον Εσκομπάρ να καίει δύο εκατομμύρια δολλάρια για να ζεσταθεί η οικογένεια του, ο Χουάν απάντησε με χιουμοριστική διάθεση ότι στην Κολομβία υπάρχουν πολλά δέντρα για να κόψει κανείς αν θέλει να ζεσταθεί. «Ο πατέρας μου αγαπούσε να ξοδεύει χρήματα και όχι να τα καίει» είπε χαρακτηριστικά. 

Μιλώντας για τη φιλοδοξία του πατέρα του, ανέφερε ότι ο ίδιος είχε πει στους φίλους του όταν ήταν 23 ετών ότι αν δεν έβγαζε 1 εκατομμύριο δολάρια μέχρι τα 30 του χρόνια, θα αυτοκτονούσε.

«Δυστυχώς χρησιμοποίησε την εξυπνάδα του για κακά πράγματα. αν την επένδυε αλλού, και θα ζούσε τώρα και θα ήταν πλούσιος» είπε ο Χουάν.

Ο συγγραφέας ομολόγησε ότι η DEA αποπειράθηκε να τον εξαγοράσει ώστε να γράψει ένα βιβλίο για τον πατέρα του όπου θα κατηγορεί την περουβιάνη κυβέρνηση με αντάλλαγμα την έκδοση βίζας. 

Αυτός αρνήθηκε. Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το μόνο που περιγράφει την αλήθεια για τον πατέρα του ενώ ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι υποχρεωμένος να γράψει την αλήθεια αυτή για να αποδώσει, μεταξύ άλλων, και δικαιοσύνη στα θύματα της βίας του Πάμπλο Εσκομπάρ.

Το μήλο δεν έπεσε κάτω από τη μηλιά

Ο Χουάν Πάμπλο δεν ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του. Σε ηλικία 16 ετών, λίγο μετά τον θάνατο του Πάμπλο Εσκομπάρ, ήταν από τους πιο διάσημους μελλοθάνατους της χώρας καθώς τα αντίπαλα καρτέλ ήθελαν να τον σκοτώσουν ώστε να μην αποπειραθεί κάποια στισμή στο μέλλον να εκδικηθεί για τον πατέρα του. 

Ο ίδιος κατάφερε μαζί με την οικογένεια του να διαφύγει, αλλάζοντας το όνομα του, στην Αργεντινή, όπου και ζει μέχρι τώρα. 

«Έχω συνειδητοποιήσει όλα τα κακά που προκάλεσε ο πατέρας μου» είπε ο Χουάν εξηγώντας γιατί δεν ακολούθησε την πορεία του πατέρα του στα καρτέλ. «Όταν μου μάθαινε για τα ναρκωτικά, ο πατέρα μου μου είπε ότι ένας γενναίος άντρας δεν δοκιμάζει ποτέ ναρκωτικά» πρόσθεσε.

Κατά τον ίδιο, τα μεγαλύτερα λάθη του Πάμπλο Εσκομπάρ που οδήγησαν στην πτώση του ήταν ότι ασχολήθηκε με την πολιτική, τη μεγαλύτερη όπως είπε χαρακτηριστικά μαφία, και ότι σκότωσε τους εχθρούς του ενώ βρίσκονταν στη φυλακή. 

Ειδικά, αυτή η τελευταία κίνηση του πυροδότησε την έξαρση βίας εναντίον του και τέλος την πτώση και τον θάνατό του. 

Για το δεύτερο βιβλίο που γράφει ο Χουάν, έχει μιλήσει ήδη σε παραστρατιωτικές και εγκληματικές οργανώσεις. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τόσο τα μέλη των οργανώσεων όσο και όλη η Κολομβία έχει κουραστεί πλέον από τη βία που επικρατούσε για χρόνια στη χώρα.