Skip to main content

«Χαμηλές πτήσεις» για την Alitalia

«Η Αlitalia κινδυνεύει να βυθιστεί σαν τον Τιτανικό», προειδοποιούν τα συνδικάτα ενώ το προσωπικό της απεργεί για τέσσερις ώρες

Η εταιρεία άφησε να διαρρεύσει ότι υπάρχουν δυο χιλιάδες υπεράριθμοι εργαζόμενοι. Κάτι που σημαίνει ότι μετά το ταμείο ανεργίας, υπάρχει κίνδυνος απολύσεων.   

Η εργοδοσία, στο μεταξύ θα προσπαθήσει φέτος να μειώσει τα έξοδα κατά εκατόν εξήντα εκατομμύρια ευρώ. Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ότι με το νέο συμβόλαιο στις αεροσυνοδούς και στους ιπτάμενους θα ζητείται να καθαρίζουν και τις τουαλέτες των αεροπλάνων.

«Στην Αlitalia έγινε κακή διαχείριση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για υπεράριθμους υπαλλήλους αν δεν κατατεθεί πρώτα, ένα λεπτομερές σχέδιο αναδιάρθρωσης», δηλώνει ο  υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, Κάρλο Καλέντα. O δε υπουργός μεταφορών, Γκρατσιάνο Ντελρίο, ο οποίος συνάντησε τους εκπροσώπους των συνδικάτων, παραδέχθηκε πως «η κατάσταση είναι σοβαρή και προκαλεί μεγάλη ανησυχία».

Πτήσεις μόνο μέχρι την άνοιξη

Tο παθητικό της εταιρείας, το 2016, άγγιξε τα εξακόσια εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρευστό χρήμα που υπάρχει στα ταμεία της, στη φάση αυτή, είναι αρκετό για να συνεχισθούν οι πτήσεις μόνον μέχρι την άνοιξη.

Στις πιθανές λύσεις που μελετώνται, συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία μιας παράλληλης, χαμηλού κόστους εταιρείας, η οποία να μπορεί να διαχειριστεί τις πιο κοντινές αεροπορικές συνδέσεις. Η Alitalia, έως τώρα, κινδύνευσε τρεις φορές να χρεοκοπήσει και άλλες τόσες κατάφερε να σωθεί. Δεν είναι όμως ένα παιχνίδι που μπορεί να συνεχισθεί αιωνίως, λένε οι σχολιαστές. Οι επενδυτές των Αραβικών Εμιράτων, πριν δυο χρόνια, είχαν αναγγείλει ότι θα μπορούσαν να εξυγιάνουν την εταιρεία. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Και τώρα, τον  λογαριασμό θα τον πληρώσουν, πιθανότατα, οι Ιταλοί φορολογούμενοι.     

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle