Skip to main content

Χαμένη υπόθεση οι εκλογές για το SPD;

Οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες εκτιμούν ότι το SPD δεν μπορεί πλέον να καλύψει τη μεγάλη απόσταση που το χωρίζει από τους συντηρητικούς της Μέρκελ

Πέντε εβδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου το αισθητά αποδυναμωμένο σε σχέση με τις αρχές του χρόνου Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ενισχύεται οριακά συγκεντρώνοντας το 24% (+1%) στην πρόθεση ψήφου, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφει το Ινστιτούτο Forsa τους τελευταίους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου που δημοσιεύουν σήμερα το περιδικό Stern και το τηλεοπτικό κανάλι RTL, στον αντίποδα Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) χάνουν μια μονάδα και λαμβάνουν πλέον 38%, συνεχίζοντας όμως να διατηρούν ένα σαφές προβάδισμα 14 μονάδων έναντι των βασικών συνδιεκδικητών της καγκελαρίας.

Προβάδισμα Μέρκελ έναντι Σουλτς

Μια μονάδα κερδίζει και το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που αποσπά το 9%, που είναι το καλύτερο ποσοστό του ξενοφοβικού κόμματος από τον Απρίλιο. Επίσης στο 9% βρίσκεται και η Αριστερά (Die Linke) ενώ στο 8% οι Φιλελεύθεροι (FDP). Μια μονάδα χάνουν οι Πράσινοι (Grüne) που με 7% θα ήταν το μικρότερο κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην επόμενη γερμανική Βουλή. Λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν 5% ενώ ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων δηλώνουν ότι θα απέχουν με 24%.

Αμελητέες είναι την ίδια ώρα οι μεταβολές στα προσωπικά ποσοστά των δυο βασικών υποψηφίων Άγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς. Στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνει μόλις 23% ενώ η πρόεδρος της CDU 50%. Η νυν καγκελάριος διατηρεί έτσι ένα σαφές προβάδισμα που κυμαίνεται αυτή την εβδομάδα στις 27 μονάδες.

Υπέρ τηςσυνέχισης του μεγάλου συνασπισμού

Η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών πολιτών πάντως και συγκεκριμένα το 76% πιστεύουν ότι οι εκλογές έχουν ήδη κριθεί και πως το SPD δεν μπορεί να τις κερδίσει. Μόλις το 19% εκτιμά ότι οι Σοσιαλδημοκράτες μπορούν να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή και να αναδειχθούν πρώτο κόμμα.

Την ίδια ώρα το 25% των ερωτηθέντων επιθυμούν τη συνέχιση του νυν μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού CDU/CSU και SPD. Μάλιστα υπέρ της συνέχισης της κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων τάσσεται το 38% των οπαδών της χριστιανικής ένωσης και το 33% των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών. Μικρότερο είναι το ποσοστό των Γερμανών που θα ήθελαν να συγκυβερνήσουν τα χριστιανικά κόμματα και πάλι με τους Φιλελεύθερους, όπως μεταξύ του 2009 και 2013.

Αναποφάσιστοι οι μισοί Γερμανοί;

Πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αναποφάσιστων διαπιστώνει την ίδια ώρα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach που δημοσιεύει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Το εν λόγω ινστιτούτο ανεβάζει τον αριθμό των ψηφοφόρων που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιο κόμμα θα ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές στο 46%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 20 ετών.

Αρκετά διαφοροποιημένα είναι και τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου. Η CDU/CSU λαμβάνει 39,5%, το SPD 24,5%, το FDP στην τρίτη θέση με 10%, η Die Linke 8%, οι Grüne 7,5% ενώ το εθνολαϊκιστικό AfD 7%.

Stern, dpa, Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle