Skip to main content

Χαλκιδική: Προσοχή! Μια παιδική χαρά που... ήταν (φωτο)

Γύρισαν την πλάτη στην παιδική χαρά της Παραλίας Διονυσίου: Τεράστιος ο κίνδυνος, αγωνιώδης έκκληση των κατοίκων. Τι απαντά ο δήμος Προποντίδας.

Εικόνες πλήρους εγκατάλειψης, αλλά και μία εστία επικινδυνότητας για τη σωματική ακεραιότητα μικρών παιδιών, αντικρίζει κανείς το τελευταίο διάστημα στην παιδική χαρά της Παραλίας Διονυσίου, στο δήμο Προποντίδας, στη Χαλκιδική.

 
Το σκηνικό δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα ένα… βομβαρδισμένο τοπίο. Κούνιες σκουριασμένες, σπασμένες ολοσχερώς ή δίχως προστατευτικές αλυσίδες. Σαπισμένη τσουλήθρα, με τρύπες και φονικές εξοχές ανά σημεία, που καθιστούν απαγορευτική, όχι μόνο την κατάβαση, αλλά ακόμη και την προσέγγιση από μικρά παιδιά. Τα παιγνίδια με ελατήρια είναι εγκατεστημένα πάνω σε μπετόν, γεγονός που μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραίο σε περίπτωση ατυχήματος. Η βάση της μεγάλης κούνιας είναι κατεστραμμένη και πρόχειρα δεμένη με σκοινί, που κινδυνεύει να βγει από τη θέση ανά πάσα στιγμή. Η κυκλική, περιστρεφόμενη μεταλλική πλατφόρμα, ο γνωστός «μύλος», στερείται, πλέον, προστατευτικών αλυσίδων από τα οποία μπορούν τα μικρά παιδιά να στηρίζονται, ενώ και οι γονείς θα… δυσκολευθούν στο πάρκο, καθώς τα παγκάκια είναι κατεστραμμένα. 
 
Κούνιες και παγκάκια, σε άθλια κατάσταση
 
 
 
Η σκουριασμένη τσουλήθρα καθιστά απαγορευτικό το παιγνίδι
 
 
 
Οι κάτοικοι της περιοχής, είτε μόνιμοι είτε εποχικοί, χαρακτηρίζουν την κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη και απευθύνουν έκκληση στους αρμοδίους, προκειμένου να παρέμβουν άμεσα, εν όψει και του καλοκαιριού, εποχή κατά την οποία η Παραλία Διονυσίου σφύζει από ζωή.
 
 
Να μη θρηνήσουμε θύματα και να μπορούμε, ως γονείς, να μην τρέμουμε από τον φόβο για το παιγνίδι των παιδιών μας 
 
Οι κάτοικοι της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
 
H πτώση στο μπετόν μπορεί να αποβεί μοιραία
 
 
 
Όπως καταγγέλλουν, κατόπιν αναφοράς του προβλήματος στην κοινότητα για την επίλυσή του, εισέπραξαν μόνον ειρωνεία και χλευασμό, με αποτέλεσμα να απευθύνονται πλέον και εγγράφως σε υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε αυτές να ενισχύσουν τον δήμο Προποντίδας στην αυτονόητη, όπως τη χαρακτηρίζουν, προσπάθεια διευθέτησης του ζητήματος.
 
Οι κούνιες είναι κατεστραμμένες
 
Οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν «αυτονόητη» την άμεση επίληση του προβλήματος
 
Προειδοποιούν, μάλιστα, πως εάν και αυτή τη φορά δεν εισακουστούν οι έντονοι προβληματισμοί τους, θα προσφύγουν άμεσα στον Συνήγορο του Πολίτη και τον Συνήγορο του Παιδιού, για να βρουν το δίκιο τους και τα παιδιά τους «έναν αρκούντως συντηρημένο, αξιοπρεπή και ασφαλή παιδότοπο». «Είναι προτιμότερο να κάνουμε έργα “βιτρίνας”, φέρνοντας συγκροτήματα και πραγματοποιώντας εκδηλώσεις, ή να συντηρήσουμε μία παιδική χαρά, αποφεύγοντας τα χειρότερα;», διερωτώνται. 
 

Τι απαντά ο δήμος

 
Από την πλευρά του, μιλώντας στη Voria.gr, ο δήμαρχος, Εμμανουήλ Καρράς, επισημαίνει πως ο δήμος Προποντίδας γνωρίζει το ζήτημα και ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες επίλυσής του. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελλείψεις στις εν όλω 33 παιδικές χαρές του δήμου έχουν καταμετρηθεί, «η σχετική μελέτη είναι σε διαδικασία υλοποίησης και απομένει η δημοπράτηση του έργου συντήρησης και ανάπλασης των συγκεκριμένων πάρκων παιδικής χαράς, μόλις βρεθεί ο ανάδοχος». 
 
Εντούτοις, ο κ. Καρράς υπογραμμίζει ότι τη δεδομένη στιγμή, με την οικονομική κρίση, αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης να στραγγίξει τα αποθεματικά των ΟΤΑ προκειμένου να ανταποκριθεί στις εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις της, «όλα είναι ρευστά». «Εφόσον ξεκαθαρίσει το τοπίο σε αυτό το ζήτημα, τα χέρια μας θα πάψουν να είναι δεμένα και θα είμαστε σε θέση να λύνουμε άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος», διευκρινίζει ο δήμαρχος του δήμου Προποντίδας.