Skip to main content

Χαλκιδική: H τουριστική σεζόν παίζεται από ώρα σε ώρα

Ο τουρισμός της Χαλκιδικής αντιμέτωπος με τις πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων. Άμεσα να δοθεί λύση στην οικονομική ασφυξία, με συμφωνία με τους δανειστές.

Σε τεντωμένο σκοινί προσπαθεί να ισορροπήσει ο ελληνικός τουρισμός ενώ η φετινή σεζόν, λόγω οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, "παίζεται πλέον από ώρα σε ώρα", δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Ο κλάδος έχει και προσπαθεί, σε συνεννόηση και με τα τουριστικά γραφεία, να διατηρήσει την ηρεμία στην αγορά, ενώ οι ακυρώσεις κρατήσεων μέχρι τώρα, στα ξενοδοχεία, είναι σχετικά περιορισμένες και γίνονται κυρίως από Βρετανούς και Γερμανούς και λιγότερο από Βαλκάνιους.

Ωστόσο, βάσει εκτιμήσεων θα υπάρξει στη θερινή περίοδο μείωση της τάξης του 15% στη τουριστική κίνηση, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αφού η παρατεταμένη αστάθεια στη χώρα είχε επηρεάσει τη ζήτηση κατά το διάστημα του τελευταίου ενάμισι μήνα. Εάν όμως υπάρξει συνέχεια στις συνθήκες ανατροπής της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας, όπως σε πρώτη φάση έγινε με την ανακοίνωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και το κλείσιμο των τραπεζών, τότε ο κλάδος του τουρισμού θα υποστεί βαρύ πλήγμα.

Έντονο προβληματισμό εκφράζει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, καθώς ήδη υπάρχουν ακυρώσεις από Γερμανία και βόρεια Ευρώπη που προμηνύουν μειώσεις της τάξης του 10%-15% για τη high season, δηλαδή από τις 15 Ιουλίου και μετά , ως το τέλος Αυγούστου.

Η Ομοσπονδία αποτελεί μεγάλο τμήμα της τουριστικής βιομηχανίας της Χαλκιδικής αφού οι 3.200 επιχειρήσεις των Σωματείων μελών της, έχουν στη δύναμή τους 34.000 κλίνες.

Σε αυτή τη φάση η κατάσταση είναι ακόμη ελεγχόμενη, οι τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες διαθέτουν εφόδια για περίπου 7-10 ημέρες, υπάρχει επάρκεια καυσίμων στα πρατήρια και, η δυνατότητα ανάληψης χρημάτων από τα ΑΤΜ, από τους ξένους τουρίστες.

Ωστόσο, οι ουρές έξω από τα ΑΤΜ, που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, από Έλληνες καταθέτες, δυσχέραναν και στην εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών.

Πέραν αυτού, ο κ. Χαδαλής υποστηρίζει ότι οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις από κυβερνήσεις και μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, για το πρόβλημα εξασφάλισης ρευστού που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ξένοι που επισκέπτονται την Ελλάδα, λειτουργεί αρνητικά για τον εισερχόμενο τουρισμό και φυσικά η αρνητική εντύπωση επιτείνεται από τις εικόνες των κλειστών τραπεζών που πλέον κάνουν το γύρο του κόσμου.

"Η κατάσταση πρέπει άμεσα να εξομαλυνθεί, πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση στα προβλήματα που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την εθνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα στο μη περαιτέρω. Οι επιχειρήσεις δε μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά με αυτές τις συνθήκες και θα πρέπει να τονιστεί ότι το 80% των πελατών μας είναι από την Ευρώπη", υπογραμμίζει ο κ. Τάσιος.

Βεβαίως ο κ. Τάσιος θεωρεί ότι μέχρι τώρα ο ελληνικός τουρισμός έχει εμμέσως στηριχθεί από το εξωτερικό αφού δεν έχουν εκδοθεί ταξιδιωτικές οδηγίες από ξένες κυβερνήσεις, που να προειδοποιούν τους πολίτες τους για άλλα προβλήματα πέραν αυτών για τραπεζικές υπηρεσίες.

Μέχρι του παρόντος, τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα και δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα μη πληρωμής ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από ξένους tour operators. Eίναι όμως τα πράγματα και οριακά και όλα θα κριθούν στις επόμενες λίγες ημέρες.

Τόσο ο κ. Τάσιος, όσο και ο κ. Χαδαλής, εκπέμπουν ένα πολύ καθαρό μήνυμα. Θέλουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, την Ελλάδα στην Ευρώπη, ένα μέλος που θα βρίσκεται στο πυρήνα της Ένωσης και όχι παραγκωνισμένο στη περιφέρειά της.