Skip to main content

Χαλκιδική: Ανακούφιση από την έναρξη της δακοκτονίας

Οι καθυστερήσεις είχαν δημιουργήσει ανησυχία, όμως χτες κατανεμήθηκαν οι πιστώσεις για την έναρξη του προγράμματος. Η Χαλκιδική παίρνει 255.00 ευρώ.

Ανακοινώθηκαν οι πιστώσεις για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας σε όλη τη χώρα από το υπουργείο Εσωτερικών, μετά την αναστάτωση που είχε προηγηθεί με την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εκχωρήσει την αρμοδιότητα της δακοκτονίας στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ εκκρεμούσε η προμήθεια των εντομοκτόνων και των εντομοελκυστικών.

Οι ελαιοκαλλιεργητές σε όλη τη χώρα και ειδικά στη Χαλκιδική είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα για την καθυστέρηση που προκύπτει για τα προγράμματα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, που είναι αυτά τα οποία σώζουν την παραγωγή της χώρας εδώ και δεκαετίες, επειδή ακριβώς ξεκινούν και ολοκληρώνονται εγκαίρως προστατεύοντας ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα, την ελιά.

«Το πρόγραμμα δακοκτονίας εφαρμόζεται ανελλιπώς στους ελαιοκομικούς νομούς της χώρας από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Μάλιστα, η δακοκτονία ήταν το πρώτο οργανωμένο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης φυτοπροστασίας στην αγροτική παραγωγή, με τη χώρα μας να πρωτοπορεί, ενώ και άλλες ελαιοκομικές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμά μας. Επίσης η δακοκτονία γίνεται μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη των παραγωγών, οι οποίοι συνεισφέρον οικονομικά στο πρόγραμμα, μέσω εισφοράς ανάλογα με την παραγωγή τους», επισήμανε ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης.

Στην Κεντρική Μακεδονία δακοκτονία εφαρμόζεται μόνο στη Χαλκιδική, που είναι όμως ο σημαντικότερος ελαιοκομικός νομός, παράγοντας πάνω από το 50% της εθνικής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς.

«Η ανησυχία προέκυψε από την καθυστερημένη απόφαση μεταφοράς της αρμοδιότητας από το ένα υπουργείο στο άλλο, αλλά κυρίως από την καθυστέρηση στην κατανομή των πιστώσεων στις Περιφέρειες ώστε να ξεκινήσουν αυτές με τη σειρά τους τις διαδικασίες των διαγωνισμών ανάδειξης των εργολάβων για τους ψεκασμούς και την τοποθέτηση των παγίδων και ενδεχομένως για την προμήθεια των απαιτούμενων σκευασμάτων καταπολέμησης του δάκου. Είχαμε επικοινωνήσει με το υπουργείο και θέσαμε το ζήτημα, διότι είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχή εφαρμογή της δακοκτονίας να γίνουν όλες οι διαδικασίες εγκαίρως. Το υπουργείο Εσωτερικών κατένειμε χτες τα χρήματα στις Περιφέρειες και έτσι δόθηκε λύση. Για τη Χαλκιδική κατανεμήθηκαν 255.000 ευρώ», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς.

Οι συνολικές πιστώσεις για τη δακοκτονία σε όλη τη χώρα ανέρχονται, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» σε 18,5 εκ. ευρώ.

Στη Χαλκιδική υφίστανται 22.000 εκμεταλλεύσεις ελαιοκαλλιέργειας και περί τους 60.000 κατοίκους που ασχολούνται με αυτές, ενώ δραστηριοποιούνται περισσότερες από 90 μονάδες μεταποίησης και εμπορίας, δείγμα της σπουδαιότητας του προϊόντος για το νομό και για την τοπική οικονομία.