Skip to main content

Σουκούρ: Πέτυχε «αυτογκολ» και κινδυνεύει με φυλάκιση ελέω Ερντογάν

Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Χακάν Σουκούρ κατηγορείται από τις εισαγγελικές αρχές της Κωνσταντινούπολης για εξύβριση του Τούρκου προέδρου.

Αντίπαλος με την εισαγγελία του Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, βρίσκεται ο γνωστός πρώην ποδοσφαιριστής, Χακάν Σουκούρ καθώς κατηγορείται για εξύβριση μέσω Twitter στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την εκλογή του στην προεδρία, τον Αύγουστο του 2014, ο πρώτος πολίτης της Τουρκίας έχει πολλαπλασιάσει τις διώξεις για «εξυβριση», οι οποίες έχουν στόχο τόσο καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, όσο και απλούς ιδιώτες.

Έπειτα από μια αθλητική καριέρα που σηματοδοτήθηκε ιδιαίτερα από την τρίτη θέση που κατέλαβε η Τουρκία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, ο αποκαλούμενος και ως «Ταύρος του Βοσπόρου» εισήλθε στην πολιτική στο πλευρό του Ερντογάν και εξελέγη βουλευτής το 2011 με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Ωστόσο, στη συνέχεια  αντιτάχθηκε στην απόφαση του Ερντογάν να εξαπολύσει έναν πόλεμο στον πρώην φίλο του και σήμερα νούμερο ένα πολιτικό εχθρό του, τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το 2013, ο Σουκούρ είχε παραιτηθεί από τη θέση του, ενώ πριν από λίγο καιρό πληροφορίες ανέφεραν πως θα έφευγε από την Τουρκία για να ζήσει με την οικογένειά του στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.