Skip to main content

CEO ΕΛΠΕ: Η Μεσόγειος θα γίνει το Ελντοράντο του φυσικού αερίου

Δηλώσεις του Γρηγόρη Στεργιούλη για τις ενεργειακές προκλήσεις. Συνεχίζουν με εντυπωσιακά μεγέθη τα ΕΛΠΕ στο 2017, ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ.

Τα επόμενα πέντε χρόνια η Μεσόγειος και οι χώρες γύρω από αυτήν θα είναι το Ελντοράντο του φυσικού αερίου, τόσο στην εξόρυξη όσο και στη μεταφορά, δήλωσε από την Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης.

Ο CEO  των ΕΛΠΕ, σε ενημέρωση δημοσιογράφων από τις βαλκανικές χώρες που έχει εμπορική παρουσία ο Όμιλος, τόνισε ότι η Μεσόγειος, είναι μία από τις τρεις περιοχές της Eυρώπης - μαζί με την Σιβηρία και την Βόρειο Θάλασσα - που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς ενεργειακών πόρων.

«Τα ΕΛΠΕ θέλουμε να είμαστε παρόντες αλλά και οι πιο ισχυροί σε όλα τα ενεργειακά projects στην περιοχή» είπε ο κ. Στεργιούλης προσθέτοντας ότι εντός του 2017 θα καταρτιστεί και θα παρουσιαστεί το master plan του Ομίλου για την ερχόμενη 5ετία και τον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Ο CEO των ΕΛΠΕ δήλωσε στη Voria.gr ότι ο Όμιλος, στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ενδιαφέρεται για παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ. «Με ικανοποιεί που επιτέλους ακολουθείται ένα πιο λογικό και αποτελεσματικό σενάριο, για την απελευθέρωση της αγοράς. Είχα υποστηρίξει ότι οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ δεν θα έφερναν αποτέλεσμα και αποδείχθηκε πως απλώς χάθηκε χρόνος. Η επιλογή που φαίνεται να γίνεται τώρα, εκτιμώ ότι θα έχει αποτέλεσμα τέτοιο που να υπάρχει ισορροπία μεταξύ παραγωγής και εμπορίας».

Ο κ. Στεργιούλης αναφέρθηκε στους νέους αγωγούς μεταφοράς αερίου στην περιοχή και είπε πως «αν γίνει ο κάθετος ελληνοβουλγαρικός αγωγός ΙGB, θα είμαστε παρόντες. Παρόντες θα είμαστε και στην αγορά ηλεκτρισμού, ενώ θα ενισχύσουμε και την παρουσία μας και στις ΑΠΕ. Θα είμαστε παρόντες και αναπτυσσόμενοι στο σύνολο της ενεργειακής αγοράς, μέσα και απο συνέργιες».

Ο CEO των ΕΛΠΕ εκτιμά ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα διαμορφωθεί και τα παραμείνει γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι, τιμή που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στον Όμιλο που στα επόμενα 3-4 χρόνια θα επενδύσει περί τα 500 εκατ στον κλάδο διϋλισης.

Στο πλαίσιο των εξελίξεων στην ενεργειακή αγορά ο κ. Στεργιούλης προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια, το σχιστολιθικό φυσικό αέριο, με νέες μονάδες, θα αντικαταστήσει τον λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα ΕΛΠΕ είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και στους επόμενους μήνες πρόκειται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για την υπογραφή συμφωνιών, προκειμένου να περάσουν σε γεωτρήσεις στα οικόπεδα «2» και «10» σε Ιόνιο και δυτική Ελλάδα.

«Εάν λυθεί το Κυπριακό, έχουμε τη βούληση να αρχίσουμε έρευνες και στα βόρεια της Κύπρου», είπε πολύ χαρακτηριστικά ο κ. Στεργιούλης .

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο CEO των ΕΛΠΕ ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πορεία των λειτουργικών κερδών στο πρώτο δίμηνο του 2017. Τα ΕΛΠΕ, που το 2016 είχαν μία χρονιά ρεκόρ από απόψεως κερδοφορίας, στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2017, έχουν στα συγκρίσιμα EBITDA μία αύξηση της τάξης του 18%, χωρίς να υπάρξει αλλαγή στα περιθώρια κέρδους.

«Ο στόχος που θέσαμε, για τα ΕΒΙΤDA, το 2017, ήταν μεταξύ 500 και 700 εκατομμυρίων κι΄ αυτό λόγω των διακυμάνσεων που μπορεί να υπάρξουν στην ισοτιμία δολαρίου - ευρώ». Εν τούτοις, στο πρώτο δίμηνο της φετινής χρήσης τα EBITDA  διαμορφώθηκαν σε 145 εκατ ευρώ, έναντι 130 εκατ στο αντίστοιχο περυσινό δίμηνο.

Ο κ. Στεργιούλας παραδέχθηκε ότι εάν οι αγορές βοηθήσουν και διατηρηθεί κι αυτός ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας, τότε στο τέλος του 2017 τα ΕΛΠΕ μπορεί να εμφανίσουν κέρδη ΕΒΙΤDA ύψους 1 δισ. Ευρώ.