Skip to main content

Βυθίστηκε στα... Πηγάδια ο ΠΑΟΚ

Αγνώριστος, σε σχέση με την περσινή σεζόν, αλλά πραγματοποιώντας ανάλογη εμφάνιση με τις πρόσφατες κόντρα σε Τρίπολη και Βόλο, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 1-0 από την Ξάνθη που έκανε σεφτέ, χάρη στο γκολ του Πόι
Η φυσική εξέλιξη του παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος του ΠΑΟΚ δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Έπειτα από τρεις μέτριες ως αρνητικές εμφανίσεις, η τέταρτη ήταν και η... φαρμακερή, καθώς συνοδεύτηκε από την πρώτη φετινή ήττα. Ένας ΠΑΟΚ ασύνδετος, απείθαρχος και παντελώς ακίνδυνος βυθίστηκε στα... Πηγάδια, σε ένα ναυάγιο χωρίς διασωθέντες, απογοητεύοντας τους χιλιάδες φίλους του, που ταξίδεψαν στην Ξάνθη. Κι αν κάποιος σταθεί στο αμφισβητούμενο πέναλτι, με το οποίο οι Θρακιώτες πήραν τη νίκη, ή στο πέναλτι που δε δόθηκε στον Ελ Ζαρ σε μια σαφώς πιο καθαρή φάση, μάλλον βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος.

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, με τον Μαλεζά να διατηρεί τη θέση του πλάι στον Κοντρέρας, τον Φιλομένο να αγωνίζεται στην κορυφή και τον Σαλπιγγίδη σε ρόλο-έκπληξη ως αριστερό εξτρέμ έδειξε ψήγματα βελτίωσης στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, επιβάλλοντας τον ρυθμό του και απειλώντας την εστία του Γκσπούρνινγκ τέσσερις φορές στο πρώτο εικοσάλεπτο. Ωστόσο, ο Αυστριακός πορτιέρο επενέβη σωστά στο σουτ του Βιεϊρίνια στο 9΄, ενώ είδε με ανακούφιση την μπάλα να καταλήγει στο... δεξί πόδι του Φιλομένο και από εκεί στην... κερκίδα των οπαδών του ΠΑΟΚ δύο λεπτά αργότερα.

Ο “Σάλπι” σούταρε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων στο 16΄, ενώ πέντε λεπτά αργότερα ο Ίβιτς δεν πρόλαβε να... φυσήξει την μπάλα σε απόσταση αναπνοής από την εστία, μετά την εκτέλεση φάουλ από τον Βιεϊρίνια. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οι απρόμαυροι έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να ανοίξουν το σκορ, σε μία ανύποπτη φάση, ο Κοντρέρας ανέτρεψε (;) τον Μαρσελίνιο εντός της περιοχής του Κρέσιτς κι έδωσε την ευκαιρία στον Πόι, με άψογη εκτέλεση πέναλτι, να γράψει το 1-0 στο 25ο λεπτό. Οι παίκτες του Παύλου Δερμιτζάκη έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους και η Ξάνθη, με κινητήριο μοχλό τον Κατόνγκο, προσπαθούσε, ακολουθώντας την τακτική των αντεπιθέσεων, να διευρύνει το προβάδισμά της. Μάλιστα, μια σέντρα-σουτ του Πόι στο 38΄, αφού κόντραρε στο πόδι του Βιτόλο, ανάγκασε τον Κρέσιτς σε μια εκπληκτική επέμβαση.

Το δεύτερο μέρος, παραδόξως, ξεκίνησε με την Ξάνθη να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και τον ΠΑΟΚ και να απειλεί, μάλιστα, με ένα μακρινό σουτ του Βασιλακάκη στο 47΄. Ο Δερμιτζάκης διέγνωσε την αδυναμία της ομάδας του να παράγει ευκαιρίες και επιστράτευσε στο 52΄ τον Ναμπίλ Ελ Ζαρ, ποντάροντας στη δημιουργικότητά του. Ο πρώην άσος της Λίβερπουλ, μάλιστα, άμα τη είσοδό του στο παιχνίδι, κοντρόλαρε άψογα την μπάλα μέσα στην περιοχή των γηπεδούχων, ανατράπηκε εμφανώς από τον Βάλλα, όμως ο Σιδηρόπουλος ενήργησε με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αγνοώντας την πτώση του Μαροκινού μέσου. Η εικόνα του ΠΑΟΚ, ωστόσο, εντός γηπέδου, συνέχιζε να είναι αντιστρόφως ανάλογη με την παρουσία των οπαδών του Δικεφάλου που έδωσαν άλλη μία παράσταση στα Πηγάδια. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, πάντως, βλέποντας τη σαφή αδυναμία της ομάδας του να απειλήσει έμπρακτα ρίσκαρε με τη χρησιμοποίηση -και- του Κριστιάνο, ο οποίος επανήλθε έπειτα από τις 6 Μαρτίου και το παιχνίδι με τον Πανθρακικό, αποδυναμώνοντας, όμως, τη μεσοαμυντική γραμμή με την αποχώρηση του Γκαρσία. Η ταυτόχρονη παρουσία των Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδη, Ελ Ζαρ, Κριστιάνο και Ίβιτς μετέφερε το παιχνίδι στην περιοχή της SKODA, όμως η αποβολή του Κοντρέρας στο 74΄ ανέτρεψε εκ νέου τα δεδομένα. Ο Δερμιτζάκης έπαιξε το τελευταίο του χαρτί στο 80΄, τοποθετώντας τον Παπάζογλου στη γραμμή κρούσης, αντί του κουρασμένου Σαλπιγγίδη. Η μοναδική υποψία απειλής σημειώθηκε με το συρτό σουτ του Βιεϊρίνια στο 86΄, αλλά ο Γκσπούρνινγκ δεν αιφνιδιάστηκε.

Κάπως έτσι ο Δικέφαλος γνώρισε την πρώτη φετινή ήττα του, αδυνατώντας, ουσιαστικά, να απειλήσει έμπρακτα την εστία των γηπεδούχων. Το πρόβλημα της ομάδας γιγαντώνεται και μοιάζει δυσεπίλυτο. Απαιτείται σύντομα να βρεθεί μια λύση στο αγωνιστικό αδιέξοδο της ομάδας, καθώς τα δύο παιχνίδια που απομένουν μέχρι τη διακοπή είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η ομάδα δεν έχει χρόνο να μείνει στο χθεσινό... ναυάγιο. Οφείλει να κοιτάξει την ευρωπαϊκή μάχη με τη Ντιναμό κι έπειτα το ντέρμπι με τον Άρη.