Skip to main content

Brexit: Την ιδέα της «σταδιακής προσέγγισης» αποφασίζουν αύριο οι «27»

Πρώτα η πρόοδος στα βασικά ζητήματα που αφορούν την «έξοδο» και έπειτα οι εμπορικές σχέσεις - Ποια είναι τα τρία βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης

Την ιδέα μιας «σταδιακής προσέγγισης» στο θέμα του Brexit αναμένεται να υιοθετήσουν αύριο στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, για πρώτη φορά σε μια επίσημη Σύνοδο Κορυφής των «27».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην καθιερωμένη επιστολή του προ των Συνόδων Κορυφής, βασικό στοιχείο των προτεινόμενων κατευθυντήριων γραμμών για το Brexit είναι ότι θα πρέπει να σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στα βασικά ζητήματα που αφορούν την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και έπειτα θα συζητηθούν οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τρία βασικά ζητήματα άμεσα συνδεδεμένα με τη διαδικασία «απένταξης» του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ: Πρώτον, η αντιμετώπιση περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενός εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ. Δεύτερον, το οικονομικό ζήτημα, δηλαδή το ποσό που πρέπει να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο για να «απενταχθεί» από την ΕΕ, το οποίο οι Βρυξέλλες εκτιμούν περί τα 60 δισ. ευρώ. Τρίτον, το ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.