Skip to main content

Βρετανία: Ανεβαίνουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

Το διαρκώς αυξανόμενο προβάδισμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αποτυπώνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία, σύμφωνα με τις οποίες προηγούνται των Εργατικών και υπολείπονται κατά 3% των Συντηρητικών.
Το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν έρχεται τρίτο στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου στη Βρετανία σε δύο δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και οι οποίες επιβεβαιώνουν την άνοδο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και την αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η υποστήριξη προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που αποτελούν παραδοσιακά το τρίτο κόμμα στη Βρετανία, αυξήθηκε σημαντικά μετά την εξαιρετική παρουσία του ηγέτη τους Νικ Κλεγκ την Πέμπτη στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση που έγινε ποτέ στη Βρετανία μεταξύ των αρχηγών των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.

Την τάση αυτή επιβεβαιώνει σήμερα δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για τον Γκάρντιαν, καθώς δίνει άνοδο 10 μονάδων στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και αύξηση του ποσοστού τους στο 30% της πρόθεσης ψήφου. Με αυτό το ποσοστό έπονται των Συντηρητικών (33%, πτώση κατά 4 μονάδες), αλλά προηγούνται των Εργατικών (28%, πτώση κατά 3 μονάδες).

Την άνοδο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επιβεβαιώνει και άλλη δημοσκόπηση, αυτή του ινστιτούτου Opinium για την εφημερίδα Daily Express, η οποία τους δείχνει επίσης να κερδίζουν πολλές μονάδες (+12) και να συγκεντρώνουν ποσοστό 29%.

Και σε αυτήν τη δημοσκόπηση οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έπονται των Τόρις (32%) και προηγούνται των Εργατικών (26%).

Ωστόσο τα ινστιτούτα ομολογούν ότι λόγω του βρετανικού εκλογικού συστήματος είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταφραστεί η πρόθεση ψήφου σε αριθμό εδρών.

Ένα από τα πιθανά σενάρια είναι οι Εργατικοί να έρθουν πράγματι στην τρίτη θέση, αλλά να διαθέτουν το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων και μάλιστα πάνω από τον διπλάσιο αριθμό των βουλευτών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι θα έχουν έρθει δεύτεροι σε ψήφους.