Skip to main content

Βραζιλία-Β. Κορέα 2-1

Μπορεί το όνομα της Βόρειας Κορέας να προσφερόταν για μία άνετη πρεμιέρα για τους Βραζιλιάνους, ωστόσο η «σελεσάο» δυσκολεύτηκε πολύ για να κερδίσει με 2-1.
 Μπορεί το όνομα της Βόρειας Κορέας να προσφερόταν για μία άνετη πρεμιέρα για τους Βραζιλιάνους, ωστόσο η «σελεσάο» δυσκολεύτηκε πολύ για να κερδίσει με 2-1. Φοβερό γκολ ο Μαϊκόν, βασικός σε όλο το ματς ο Ζιλμπέρτο.

Οι πρεμιέρες στα τρία προηγούμενα Μουντιάλ ήταν πάντα δύσκολες για τη Βραζιλία. Το 1998 κέρδισε με 2-1 μετά κόπων και βασάνων τη Σκωτία, το 2002 επικράτησε με το ίδιο σκορ της Τουρκίας, ενώ το 2006 χρειάστηκε ένα μακρινό σουτ για να καταβάλει την αντίσταση της Κροατίας με 1-0. Φέτος, το παιχνίδι με την Βόρειο Κορέα έδινε την ευκαιρία για μία πιο... χαλαρή πρεμιέρα, όμως οι Βραζιλιάνοι δυσκολεύτηκαν αρκετά, καθώς στο πρώτο μέρος οι Ασιάτες είχαν εγκλωβίσει την επίθεση της «σελεσάο». Στο δεύτερο μέρος, ένα εκπληκτικό γκολ του Μαϊκόν στο 55΄ έλυσε τον γόρδιο δεσμό και με ένα ακόμα του Ελάνο η Βραζιλία έφτασε τελικά στο 2-0 και έδιωξε το άγχος. Ένα άγχος, όμως, που επέστρεψε στο τέλος, όταν οι Ασιάτες μείωσαν σε 2-1 το οποίο ήταν και το τελικό σκορ, καθώς δεν υπήρχε χρόνος για τη μεγάλη ανατροπή. Και στα 90 λεπτά έπαιξε ο μέτριος Ζιλμπέρτο, εξαιρετική παρουσία των Βορειοκορεατών στο πρώτο μέρος, ωστόσο παραδόθηκαν στην ποιότητα της «σελεσάο» στο δεύτερο μέρος.

Χωρίς εκπλήξεις η Βραζιλία

Ο Ντούνγκα παρέταξε τη Βραζιλία χωρίς καμία έκπληξη, με τους Μαϊκόν και Μπάστος να πλαισιώνουν στα άκρα το κεντρικό δίδυμο που αποτελούταν από τους Λούσιο και Ζουάν. Στα χαφ, ο Ντούνγκα έβαλε τους Ζιλμπέρτο και Μέλο, ενώ η τριάδα πίσω από τον μόνο προωθημένο (Φαμπιάνο) ήταν οι Κακά, Ρομπίνιο και Ελάνο που άλλαζαν συνεχώς θέσεις και προσπαθούσαν να «κουβαλήσουν» την μπάλα.

Από τη μεριά του, ο Γιόνγκ Χουν Κιμ παρέταξε ένα 5-4-1, με τον Τάε Σε να είναι ο μόνος προωθημένος, έχοντας όμως βοήθειες από τα χαφ και ειδικά από τον αρχηγό, Γιόνγκ Τζο Χονγκ.

Πρωτοβουλία από την αρχή

Η Βραζιλία πήρε, όπως αναμενόταν, την πρωτοβουλία των κινήσεων, με τον Κακά και τον Ελάνο να οργανώνουν το παιχνίδι, τον Ρομπίνιο να προσπαθεί να «ζαλίσει» τους Ασιάτες με τις ντρίμπλες του και τον Μαϊκόν να ανεβαίνει συνεχώς από τα δεξιά με στόχο να προκαλέσει ρήγματα από τα πλάγια. Οι Βορειοκορεάτες, πάντως, ήταν εξαιρετικά στημένοι στην άμυνα, με πολλές αλληλοκαλύψεις και με αρκετές κερδισμένες προσωπικές μονομαχίες.

Αδιαπέραστο τείχος

Το ασιατικό «τείχος» ανάγκασε τους Βραζιλιάνους να δοκιμάσουν τα μακρινά σουτ, όμως οι προσπάθειες των Ελάνο, Ρομπίνιο και Μπάστος στο πρώτο δεκάλεπτο δεν ανησύχησαν τον Ρι. Από την μεριά της, η ομάδα του Κιμ προσπαθούσε να βγει γρήγορα στις αντεπιθέσεις, προκειμένου να χτυπήσει με την ταχύτητα του Τάε-Σε, όμως οι Βραζιλιάνοι είχαν καλές επιστροφές και πέραν ενός διαγώνιου σουτ από τον μοναδικό προωθημένο των Ασιατών στο 11΄, ο Ζούλιο Σέζαρ δεν προβληματίστηκε ιδιαίτερα.

Εύκολο βράδυ για την άμυνα

Η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου ήταν από την αρχή ως το τέλος η ίδια. Η «σελεσάο» δεν έβρισκε διαδρόμους, ο Κακά είχε μόνο λανθασμένες επιλογές όντας σε κάκιστη μέρα, ενώ οι Ζιλμπέρτο και Μέλο δεν βοήθησαν επιθετικά και έτσι το 45λεπτο κύλησε με τους Βορειοκορεάτες να αντέχουν την πίεση στο τέλος και να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με ένα άνετο 0-0. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μοναδική καλή ομαδική στιγμή για την πρωταθλήτρια του 2002 ήταν στο 20΄, όταν ο Ρομπίνιο έκανε το διαγώνιο σουτ, αλλά ο Ρι μπλόκαρε εύκολα, ενώ στην προσπάθεια του Μαϊκόν στο 27΄ ο Ασιάτης τερματοφύλακας απέκρουσε σωστά σε κόρνερ. Από κει και έπειτα, μηδέν εις το πηλίκο, καθώς ούτε από τα στημένα μπόρεσαν να απειλήσουν οι Βραζιλιάνοι, μιας και τα κόρνερ και φάουλ που κέρδισαν ήταν συνολικά μόνο επτά!

Γκολάρα με το «καλησπέρα»!

Οι Βραζιλιάνοι μπήκαν δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο πιέζοντας για ένα γρήγορο γκολ, με τα πολύ δυνατά σουτ των Μπάστος και Ρομπίνιο να περνούν ελάχιστα έξω από το τέρμα του Ρι.  Η λύτρωση, όμως, ήρθε από τον καλύτερο παίκτη της Βραζιλίας, τον Μαϊκόν! Ο Ελάνο βρήκε στο 55΄ τον δεξιό μπακ της «σελεσάο», αυτός μπήκε στην περιοχή και πριν η μπάλα περάσει την γραμμή επιχείρησε το σουτ που αιφνιδίασε τον Ρι καθώς περίμενε, όπως και όλοι, να βγει σέντρα! Η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα και οι Βραζιλιάνοι πήραν τα ηνία του αγώνα, διώχνοντας παράλληλα το άγχος που υπήρχε από την αρχή του αγώνα.

Χωρίς άγχος και 2-0

Η συνέχεια βρήκε τους Λατινοαμερικάνους πιο απελευθερωμένους και τους Ασιάτες να αλλάζουν το 5-4-1 και να το μετατρέπουν σε 4-4-2, με τον Γιόνγκ Τζο Χονγκ να παίζει πιο κοντά στον Τάε Σε. Η Βραζιλία κυκλοφορούσε πιο άνετα την μπάλα, είχε μία μεγάλη ευκαιρία με τον Λουίς Φαμπιάνο στο 63΄ για να κλειδώσει το ματς, όμως αυτό ήταν φανερό πως θα γινόταν αργά ή γρήγορα. Και τελικά το 2-0 ήρθε στο 72΄, με τον πολύ ανεβασμένο στο δεύτερο μέρος, Ρομπίνιο να βρίσκει με εκπληκτική μπαλιά τον Ελάνο και ο άσος της Γαλατά με διαγώνιο σουτ σφράγισε τη νίκη για την «σελεσάο».

Νέο ενδιαφέρον στο τέλος

Η συνέχεια φάνηκε να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, με τους Βραζιλιάνους να χάνουν κάποιες καλές ευκαιρίες για μία ευρύτερης έκτασης νίκη, όμως το άγχος επέστρεψε στο 89΄ όταν ο Γιουν Ναμ με δυνατό σουτ μείωσε σε 2-1. Δύο σουτ του Τάε Σε στις καθυστερήσεις δεν είχαν τύχη και έτσι η Βραζιλία έφτασε στη νίκη, προβληματίζοντας όμως με την απόδοσή της.