Skip to main content

BP: Εξετάζει το ενδεχόμενο να μην καταβάλει μερίσματα

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP, εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει την καταβολή μερισμάτων στους μετόχους της, προ της οργής της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ετα
Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP, υπεύθυνη για την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει την καταβολή μερισμάτων στους μετόχους της, προ της οργής της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Τόνι Χέιγουορντ στη Wall Street Journal.

Η διεύθυνση της εταιρείας είναι πιθανόν να αποφασίσει να μην καταβληθούν μερίσματα για το 2ο τρίμηνο ή να μετατεθεί χρονικά η πλήρης καταβολή με την πραγματοποίηση προσωρινής καταβολής. «Μελετούμε όλα τα ενδεχόμενα ως προς τα μερίσματα. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί», δήλωσε ο Χέιγουορντ.

Εκφράζοντας την οργή του για τη συμπεριφορά της BP, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η BP σχεδιάζει να καταβάλει «10,5 δισ.δολ. σε μερίσματα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με την τήρηση από την BP των νομικών της υποχρεώσεων (απέναντι στους μετόχους της). Αλλά θέλω να γνωρίζουν ότι έχουν ηθικές και νομικές υποχρεώσεις εδώ στον Κόλπο», προειδοποίησε.

Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές ζήτησαν επίσης από τον Τόνι Χέιγουορντ να μην καταβάλει μερίσματα, όσο ακόμη δεν έχει υπολογισθεί το κόστος της πετρελαιοκηλίδας.

Η μετοχή της BP βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, φθάνοντας κάποια στιγμή σε απώλεια του 50% της αξίας της.

Οι επενδυτές φοβούνται όλο και περισσότερο ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας θα υποχρεωθεί να διακόψει τις πληρωμές μερισμάτων και ανησυχούν σοβαρά για τις οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής, που είναι πιθανόν να μετρηθεί σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η καταστροφή τής έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 1,5 δισ.δολ., αλλά επανέλαβε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθεί το τελικό κόστος.