Skip to main content

Βουλευτές ΝΔ Β' Θεσσαλονίκης: Τα κάστρα και οι αδύναμοι κρίκοι στους οκτώ δήμους

Ο απολογισμός των κ.κ. Βαρτζόπουλου, Καράογλου, Παπά και Αναστασιάδη, αλλά και της κ. Ζιούτα από την εκλογική μάχη της Κυριακής. Πώς τα πήγαν ανά δήμο

Υπολείπονται ελάχιστα εκλογικά τμήματα στη Β' Θεσσαλονίκης, προκειμένου να έχουμε τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας, όμως τη γενική εικόνα για τις προτιμήσεις των εκλογέων στους υποψήφιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πλέον την έχουμε και είναι σαφής.

Από τα στοιχεία της σταυροδοσίας προκύπτουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα, τα οποία θα πρέπει να αξιολογήσουν οι υποψήφιοι βουλευτές, ώστε να δουν πού κέρδισαν τη μάχη και πού έμειναν πίσω. Ποια είναι τα κάστρα του καθενός και σε ποιες περιοχές υπολείπεται σε σχέση με την υπόλοιπη εκλογική περιφέρεια. Και βέβαια πώς ψήφισαν οι πολίτες καθενός από τους οχτώ δήμους ξεχωριστά.

Κάναμε την άσκηση, ενώ υπολείπονται οι καταμετρήσεις των σταυρών προτίμησης σε 43 εκλογικά τμήματα στη Β' Θεσσαλονίκης, η οποία αριθμεί συνολικά 592 εκλογικά τμήματα (ποσοστό περίπου 7%).

Τα τμήματα στα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταμέτρηση κατανέμονται ανά δήμο ως εξής:

-Βόλβης: 3

-Δέλτα: 2

-Θερμαϊκού: 9

-Θέρμης: 6

-Λαγκαδά: 7

-Πυλαίας – Χορτιάτη: 7

-Χαλκηδόνος: 4

-Ωραιοκάστρου: 5

Βάσει της προσωρινής σειράς κατάταξης των υποψηφίων βουλευτών (σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται το οριστικό αποτέλεσμα με τη σχετική ανακοίνωση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης) εκλέγονται τέσσερις βουλευτές: Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Θεόδωρος Καράογλου, Φάνης Παπάς, Σάββας Αναστασιάδης. Η σειρά τους δύσκολα μπορεί να αλλάξει με την τελική καταμέτρηση των σταυρών, ενώ πρώτη επιλαχούσα είναι η Κατερίνα Ζιούτα, πολύ μακριά από τον τέταρτο, Σάββα Αναστασιάδη, όπως και από την έκτη, Σοφία Λαβασά.

Ανά υποψήφιο

Ο κ. Βαρτζόπουλος είναι πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων των δήμων Βόλβης και Χαλκηδόνος. Αυτοί οι δυο δήμοι μπορούν να θεωρηθούν κάστρα του, ενώ σε άλλους τέσσερις δήμους από τους συνολικά οχτώ κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε σταυρούς (Δέλτα, Θερμαϊκού, Λαγκαδά, Πυλαίας – Χορτιάτη). Όπου μάλιστα είναι δεύτερος απέχει λίγους σταυρούς από τον πρώτο, γι' αυτό άλλωστε και παίρνει τελικά την πρωτιά στη σειρά εκλογής. Πιο αδύναμος εκλογικά είναι στον δήμο Ωραιοκάστρου (τέταρτος) και στον δήμο Θέρμης (τρίτος). Πλην όμως ακόμη και σε αυτούς τους δυο δήμους έλαβε υψηλό αριθμό σταυρών προτίμησης. Στα εναπομείναντα 43 τμήματα για να έχουμε τον τελικό αριθμό σταυρών, βάσει της εκτίμησης από την πορεία της σταυροδοσίας ανά δήμο, προκύπτει ότι ο κ. Βαρτζόπουλος κλείδωσε πλέον την πρωτιά, κάνοντας μια σημαντική ανατροπή σε σύγκριση με το 2019, όταν για πρώτη φορά εκλέχτηκε βουλευτής, τρίτος όμως στη σειρά στη Β' Θεσσαλονίκης. Η εκλογική νίκη του κ. Βαρτζόπουλου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν κάποιος συνυπολογίσει ότι αύξησε σημαντικά τον αριθμό των σταυρών που έλαβε στις φετινές εκλογές σε σχέση με τις εκλογές προ τετραετίας. Αναμένεται να ξεπεράσει τους 27.000 σταυρούς (απομένουν οι σταυροί σε 43 τμήματα και ήδη έχει 26.405 σταυρούς), όταν το 2019 έλαβε περίπου 23.500, δηλαδή επιπλέον 3.500 σταυρούς και πάνω στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.

Ο κ. Καράογλου έχει κλειδώσει από την πλευρά του τη δεύτερη θέση. Με απόσταση άνω των 1.200 σταυρών στα καταμετρημένα τμήματα από τον τρίτο Φάνη Παπά, ο κ. Καράογλου είναι πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σε πέντε από τους οχτώ δήμους της Β' Θεσσαλονίκης (Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου). Οι πρωτιές αυτές λογικά θα του έδιναν την πρώτη θέση στη σειρά εκλογής, όμως αυτό δεν προκύπτει επειδή όπου είναι πρώτος ο αριθμός των σταυρών με τους οποίους προηγείται είναι μικρός σε σχέση με τον κ. Βαρτζόπουλο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Δέλτα, όπου ο κ. Καράογλου στην προσωρινή καταμέτρηση προηγείται μόλις ενός σταυρού του κ. Βαρτζόπουλου και απομένουν μόλις δυο εκλογικά τμήματα προς καταμέτρηση. Αντιθέτως, στους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά και Χαλκηδόνος, όπου προηγείται σε σταυρούς ο κ. Βαρτζόπουλος, η διαφορά μεταξύ των δύο είναι αρκετά μεγάλη. Κάστρο του κ. Καράογλου πρέπει να θεωρείται ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη και ο δήμος Ωραιοκάστρου. Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη έχει διαφορά 350 σταυρών από τον δεύτερο κ. Βαρτζόπουλο, ενώ στον δήμο Ωραιοκάστρου έχει 100 σταυρούς διαφορά από τον κ. Παπά, αλλά περίπου 400 από τον κ. Βαρτζόπουλο. Αδύναμο σημείο του κ. Καράογλου αναδεικνύεται ο δήμος Λαγκαδά. Με επτά εκλογικά τμήματα στα οποία δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμη οι σταυροί προτίμησης, ο κ. Καράογλου έρχεται τέταρτος (η χειρότερη επίδοσή του), με διαφορά άνω των 900 σταυρών από τον πρώτο κ. Βαρτζόπουλο. Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019, ο κ. Καράογλου έχει χάσει σταυρούς, που υπολογίζονται σε κάποιες χιλιάδες. Με 43 τμήματα σε εκκρεμότητα υπολείπεται κατά περίπου 5.000 σταυρούς από τους 31.638 του 2019, υπόλοιπο το οποίο προφανώς θα περιοριστεί σημαντικά με την οριστική συνολική καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης. Λαμβάνει προς το παρόν 26.123 σταυρούς.

Σημαντική εκλογική νίκη κατέγραψε ο τρίτος που εκλέγεται από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Β' Θεσσαλονίκης, Φάνης Παπάς. Ο πιο ισχυρός επιλαχών του 2019, αυτή τη φορά εξελέγη και μάλιστα πάνω από τον δεύτερο του 2019, Σάββα Αναστασιάδη. Ο κ. Παπάς και το 2019, στην πρώτη φορά που ήταν υποψήφιος βουλευτής κατόρθωσε να πάρει σημαντικό αριθμό σταυρών. Έλαβε τότε 21.685. Φέτος όμως το... απογείωσε. Χωρίς να έχουμε σταυρούς από 43 εκλογικά τμήματα, ο κ. Παπάς ήδη έχει 24.877 σταυρούς, απέχοντας από τον τέταρτο κ. Αναστασιάδη κατά 2.000 σταυρούς, έχοντας πια κλειδώσει την τρίτη θέση στη σειρά κατάταξης των υποψηφίων. Ο κ. Παπάς έχει ξεκάθαρο κάστρο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον δήμο Λαγκαδά, όπου είναι πρώτος σε σταυρούς στην προσωρινή καταμέτρηση, με διαφορά περίπου 100 σταυρών από τον δεύτερο κ. Βαρτζόπουλο. Τη δεύτερη θέση έχει λάβει ο κ. Παπάς στον δήμο Βόλβης, στον ισχυρό πληθυσμιακά δήμο Θέρμης, όπου υπολείπεται 300 σταυρών από τον πρώτο κ. Καράογλου και είναι 350 σταυρούς πάνω από τον κ. Βαρτζόπουλο, αλλά και στον δήμο Ωραιοκάστρου, όπου η διαφορά του με τον πρώτο σε σταυρούς εκεί κ. Καράογλου δεν φτάνει ούτε στους 100 σταυρούς. Αυτοί οι τέσσερις είναι οι δήμοι που ενίσχυσαν τόσο πολύ τον κ. Παπά και του εξασφάλισαν την τρίτη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης. Καλή είναι και η επίδοσή του στους δήμου Δέλτα, Θερμαϊκού και Χαλκηδόνος, όπου έχει έρθει τρίτος προς το παρόν σε σταυρούς, πλην όμως η απόστασή του από τους δυο πρώτους δεν είναι μεγάλη. Αδύναμος δήμος για τον κ. Παπά είναι ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, όπου κατέλαβε την τέταρτη θέση, με μεγάλη μάλιστα απόσταση από τον πρώτο κ. Καράογλου (ήδη 1.300 σταυροί), τον δεύτερο κ. Βαρτζόπουλο (ήδη 1.000 σταυροί), ακόμη και τον κ. Αναστασιάδη (ήδη 300 σταυροί).

Ο Σάββας Αναστασιάδης επανεκλέγεται βουλευτής, αυτή τη φορά όμως στην τέταρτη θέση, που σε σύγκριση με το 2019, όταν ήταν δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης, δεν είναι η καλύτερη δυνατή θέση. Είχε απώλειες σε σταυρούς. Πόσες θα το δούμε με την οριστική καταμέτρηση. Το 2019 είχε λάβει 26.377 σταυρούς, ενώ φέτος έχει φτάσει προς το παρόν στους τους 22.888 σταυρούς και περιμένει την καταμέτρηση στα υπόλοιπα 43 τμήματα για να δει που ακριβώς βρίσκεται σε αριθμό σταυρών. Ο κ. Αναστασιάδης στους οχτώ δήμους της Β' Θεσσαλονίκης καταλαμβάνει προσωρινά την τρίτη θέση στους τέσσερις (Βόλβης, Λαγκαδά, Πυλαίας – Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου) και την τέταρτη θέση σε άλλους τέσσερις (Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης και Χαλκηδόνος). Αναλογικά την καλύτερη επίδοσή του την καταγράφει στον δήμο Βόλβης και στον δήμο Ωραιοκάστρου, καθώς απέχει λίγους σταυρούς από τον πρώτο, ενώ χειρότερος δήμος του είναι αναλογικά ο δήμος Θέρμης, όπου απέχει ήδη περίπου χίλιους σταυρούς από τον πρώτο. Ένα από τα παράδοξα είναι ότι στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, όπου ο κ. Αναστασιάδης είναι τρίτος, υπολείπεται σημαντικά από τον πρώτο (αναλογία με τον δήμο Θέρμης), με αποτέλεσμα και εκεί να υπάρχει ένα ζήτημα προβληματισμού.

Τέλος υπάρχει και η περίπτωση της πρώτης επιλαχούσας, Κατερίνας Ζιούτα, που και στους οχτώ δήμους κατέλαβε την πέμπτη θέση, με την αύξηση των σταυρών προτίμησης που πήρε σε σύγκριση με το 2019, όταν ήταν για πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής, να είναι θεαματική. Το 2019 είχε λάβει 8.577 σταυρούς και τώρα θα ξεπεράσει τους 13.000 (με 43 τμήματα να υπολείπονται ήδη έχει 12.431 σταυρούς). Είναι επίσης άξιο παρατήρησης το γεγονός ότι σε τρεις δήμους, που έχει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης η κ. Ζιούτα (σε απόλυτους προσωρινούς αριθμούς) έχει και μεγάλη απόσταση από τον πρώτο σε σταυρούς. Τους περισσότερους σταυρούς (αριθμητικά, όχι αναλογικά) η κ. Ζιούτα λαμβάνει στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη 2.370 σταυρούς και αμέσως μετά στον δήμο Θέρμης, με 2.089 σταυρούς, ενώ πολλούς σταυρούς πήρε και στον δήμο Λαγκαδά (1.740).