Skip to main content

«Βουτιά» 20% πέρσι στις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρουμανία λόγω της κρίσης

Στο 1,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Ρουμανίας, για το 2009. Επίδοση που εμφανίζεται μειωμένη σε ποσοστό περίπου 20%, έναντι του 2008, όπως τονίζει ο πρόεδρο
Σημαντική μείωση που ποσοστιαία προσδιορίζεται στο περίπου 20%, σε σχέση με τις επιδόσεις του 2008, υπολογίζεται ότι κατέγραψαν πέρυσι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ελλάδας και της Ρουμανίας, συνεπεία των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος του ελληνορουμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης, τονίζοντας ότι η συνολική αξία του διμερούς εμπορίου εκτιμάται ότι στη διάρκεια του 2009 υποχώρησε στα 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί το 20% του συνόλου αφορά στις συναλλαγές στον τομέα των τροφίμων και ποτών. Για το τρέχον έτος, εξάλλου, ο κ. Τσουκαλίδης εκτίμησε ότι δεν θα διαφοροποιηθεί η κατάσταση, αλλά ακόμη κι αν υπάρξει κάποια αύξηση, αυτή θα είναι οριακή.
Οι συγκεκριμένες αναφορές έγιναν στο πλαίσιο επίσημης παρουσίασης του επιχειρηματικού forum, με αντικείμενο τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, που συνδιοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με το ελληνορουμανικό επιμελητήριο και τη στήριξη του ομίλου της EFG Eurobank και του γραφείου ΟΕΥ της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι, το διήμερο 24-25 Φεβρουαρίου.

Με την ίδια αφορμή ο δρ Αν. Αλεξανδρίδης, εκτελεστικός διευθυντής του ΣΕΒΕ, είπε ότι σήμερα στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται περίπου 800 ελληνικές ενεργές επιχειρήσεις και το συνολικό κεφάλαιο που έχουν επενδύσει, από το 1990 κι εντεύθεν, υπερβαίνει τα 4,56 δισ. ευρώ. «Αν και οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας πέρυσι υποχώρησαν περίπου 20% οι εξαγωγές τροφίμων παρέμειναν σε σταθερό επίπεδο», τόνισε ο κ. Αλεξανδρίδης και αναφερόμενος στις σχεδόν 40 ελληνικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο forum, υπογράμμισε ότι τα συνολικά ετήσια έσοδά τους ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από τις ρουμανικές επιχειρήσεις του κλάδου, για να συναντηθούν με τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Στην παρέμβασή του ο Θεόδωρος Καρακάσης, αναπληρωτής γ. δ. του ομίλου της EFG Eurobank –που υποστηρίζει τη διοργάνωση του forum, μέσω της Bankpost- εξέφρασε την άποψη ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις δεν θα αυξηθούν σημαντικά το 2010, διότι έχει υπάρξει μια στρατηγική αλλαγή μεταξύ των δύο χωρών. Αποκάλυψε, ακόμη, ότι η ρουμανική θυγατρική της Eurobank θα επικεντρώσει την πιστωτική της επέκταση σε τομείς που δεν έχουν πληγεί τόσο από την κρίση, όπως συμβαίνει με τα τρόφιμα και ποτά, καθώς και ότι στρατηγική του τραπεζικού ομίλου είναι να συνεχίσει τη δραστηριότητά του τοπικά, με χορηγήσεις, όμως, μόνο σε υπεύθυνους πελάτες.