Skip to main content

Βούλιαξε ο τζίρος των εμπόρων στις εκπτώσεις

Με άδεια τα ταμεία έμειναν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης παρά τις μεγάλες εκπτώσεις που πρόσφεραν στους καταναλωτές, με την πτώση του τζίρου να φθάνει κατά μέσο όρο το 30%.
Με άδεια τα ταμεία έμειναν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης παρά τις μεγάλες εκπτώσεις που πρόσφεραν στους καταναλωτές, με την πτώση του τζίρου να φθάνει κατά μέσο όρο το 30%.

Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σε δείγμα 250 εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης μας, το 85% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο, ενώ μόνον το 15% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο την περίοδο των εκπτώσεων (η ικανοποίηση δεν προέρχεται από την αύξηση του τζίρου, αλλά είτε γιατί περίμεναν να πάνε χειρότερα, είτε γιατί έμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρσι).

Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το 88% δηλώνουν μείωση του τζίρου τους, σε σχέση με πέρσι, το 10% κυμάνθηκαν στα ίδια περσινά επίπεδα και μόνον το 1% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είδαν αύξηση στον τζίρο τους.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν διαφοροποιήσεις, από περιοχή σε περιοχή, αφού, στην περιοχή του ιστορικού κέντρου μόνον το 14% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των εκπτώσεων, ενώ σε άλλη ερώτηση για μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρσι, το 90% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή στον τζίρο τους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κύρια αιτία κατά τον Εμπορικό Σύλλογο είναι η οικονομική κρίση, αλλά κυρίως η αρνητική ψυχολογία του καταναλωτή. Παράλληλα, καλύτερη περίοδος των εκπτώσεων, από άποψη αγοραστικής κίνησης, ήταν η πρώτη και η δεύτερη εβδομάδα.

«Γεγονός είναι ότι η πλήρης απαισιοδοξία των επιχειρήσεων διατυπώνεται σε όλα τα επίπεδα σχετικά με την ένταση της κρίσης στο αμέσως επόμενο διάστημα, την οποία θεωρούν ότι θα ενταθεί ακόμη περισσότερο. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, χωρίς να θέλει να επαναλαμβάνεται, τονίζει, συνεχώς, ότι είναι αδύνατο να βγούμε από την οικονομική κρίση τα επόμενα χρόνια, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης (παράλληλα με τη διαχείριση της κρίσης), χωρίς ρεαλιστική πολιτική βούληση και χωρίς αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.