Skip to main content

Βούλιαξε ο Αγιος Αθανάσιος τις γιορτές

Μόνο το Σάββατο επισκέφθηκαν το χιονοδρομικό κέντρο 3.000 άτομα και συνολικά τις γιορτές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 15.000 άτομα.
Αν και δεν είχε πολλά χιόνια «βούλιαξε» από κόσμο  το χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν και  ο παραδοσιακός οικισμός Άγιος Αθανάσιος, που βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά στο όρος Βόρρας και είναι τα πιο δημοφιλή χειμερινά θέρετρα της Βορείου Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, συνωστισμός παρατηρήθηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν στη Voria.gr ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Καιμακτσαλάν κ. Θωμάς Αποστόλου και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Επαγγελματιών του Αγίου Αθανασίου Γιώργος Παρσούλας, ο οποίος δήλωσε ότι η πληρότητα στις 2.000 κλίνες, που διαθέτει ο οικισμός  ήταν 100% και η κίνηση ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι τα Χριστούγεννα. Ο κ. Παρσούλας πιστεύει ότι η πολιτεία πρέπει να υποστηρίξει το χειμερινό τουρισμό, καθώς η Ελλάδα μπορεί να διαθέτει τουρισμό 12 μήνες το χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, αν υπάρξει αναπτυξιακή στρατηγική για τον χειμερινό τουρισμό, πρέπει να εξασφαλιστεί η απαραίτητη υποδομή προσέγγισης στα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα, η οποία σήμερα είναι ανεπαρκής.

Κατά τη γνώμη του, το Καιμακτσαλάν και ο Άγιος Αθανάσιος μπορούν να εξελιχθούν στο Saint Moritz της Βορείου Ελλάδος και να προσελκύσουν και ξένους επισκέπτες. Αυξημένη επισκεψιμότητα αναμένει τη γιορτή των Φώτων, αλλά και το επόμενο Σαββατοκύριακο, γιατί ήδη από σήμερα άρχισε η χιονόπτωση.

Ο κ. Θωμάς Αποστόλου δήλωσε στη Voria.gr ότι υπήρχε μεγάλη προσέλευση κόσμου, παρά το γεγονός ότι με το τεχνητό χιόνι λειτούργησε μια μόνο πίστα. Ωστόσο, σήμερα χιονίζει και πιστεύει ότι από εδώ και πέρα το χιόνι θα αυξηθεί και ευελπιστεί ότι θα λειτουργήσουν και οι άλλες πίστες. Μόνο το Σάββατο επισκέφθηκαν το χιονοδρομικό κέντρο 3.000 άτομα και συνολικά τις γιορτές εκτιμά ότι θα ανέλθουν σε 15.000 άτομα περίπου. Την περσινή σεζόν αναφέρει ότι επισκέφθηκαν το χιονοδρομικό κέντρο πάνω από 100.000 άτομα και εκδόθηκαν 26.000 κάρτες, οι οποίες πολλαπλασιάζονται επί 4 άτομα.

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 7 αναβατήρες, έναν εναέριο διθέσιο και 6 συρόμενους, οι οποίοι παρέχουν πρόσβαση στις 14 πίστες σκι διαφόρων βαθμών δυσκολίας, μεταξύ των οποίων 4 πίστες αγώνων με ηλεκτρονικό χρονόμετρο και η μοναδική πίστα στην Ελλάδα Ολυμπιακών προδιαγραφών για ελεύθερη κατάβαση. Το μήκος της πίστας φτάνει τα 3.528 μέτρα. Με μακριές και φαρδιές πίστες, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι.

Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Αποστόλου, το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 6 Lift από τα οποία τα 5 είναι συρόμενα και 1 εναέριο. Επίσης έχει δημιουργηθεί ένα Snowboard Fun Park για τους φανατικούς του Snowboard. Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει άνετα πάρκινγκ αυτοκινήτων και λεωφορείων και σαλέ που θα το συναντήσετε στην είσοδο σε υψόμετρο 2050μ. Μεταξύ των παροχών υψηλών προδιαγραφών του χιονοδρομικού κέντρου συγκαταλέγεται φυσικά και το σαλέ, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 2.050 μέτρων.

Επίσης, λειτουργεί ξενώνας χωρητικότητας 46 κλινών, εστιατόριο και ουζερί. Σε υψόμετρο 2.100 μέτρων λειτουργεί ένα snowbar, το οποίο με τη ζεστή και φιλική του ατμόσφαιρα προσφέρεται για ξεκούραση και χαλάρωση των χιονοδρόμων. Στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργούν και καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού. Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από το Νοέμβριο έως και το Μάιο και αξίζει να αναφέρουμε, ότι είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονοκάλυψης.

Όσο για τους αρχάριους σκιέρ είπε ότι αυτοί  μπορούν να απευθυνθούν στους έμπειρους εκπαιδευτές του κέντρου, οι οποίοι θα τους μυήσουν στα μυστικά του δημοφιλέστερου χειμερινού σπορ. Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από το Νοέμβριο έως και τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου και ανέφερε ότι είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονοκάλυψης.

Άγιος Αθανάσιος

Σήμερα ο παραδοσιακός οικισμός Άγιος Αθανάσιος διαθέτει 2.000 κλίνες και 100 περίπου επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τους επισκέπτες, οι οποίες επηρεάστηκαν στο ελάχιστο από την οικονομική κρίση επισημαίνει.

Ο κ. Παρσούλας αναφέρει ότι πλέον δεν γίνονται επενδύσεις περαιτέρω ανάπτυξης του οικισμού, λόγω της κρίσης που έχει πλήξει τον κλάδο των κατασκευών και του  real estate. Θεωρεί ότι όλες οι επιχειρήσεις στον Άγιο Αθανάσιο είναι βιώσιμες παρά την κρίση και καμία δεν έκλεισε , λόγω οικονομικής κρίσης.

Πιστεύει ότι στην Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός όλο το χρόνο, προωθώντας το χειμερινό τουρισμό. Εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Άγιος Αθανάσιος είναι ο πιο δημοφιλής ορεινός προορισμός, καθώς βραβεύθηκε ως τέτοιος και από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού στην έκθεση Phioxenia.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, όλη τη χειμερινή σεζόν πέρυσι δέχθηκε περίπου 150.000 επισκέπτες και πιστεύει ότι ανάλογο αριθμό θα δεχθεί και φέτος η περιοχή. Επισημαίνει ωστόσο την ανάγκη η πολιτεία να βελτιώσει τις υποδομές για την καλύτερη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν , αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα της Βορείου Ελλάδος.