Skip to main content

Βούλιαξε η μεταποίηση στην Ελλάδα

Επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση στον μεταποιητικό κλάδο στη χώρα μας το Μάρτιο, καθώς επιταχύνθηκε η μείωση των νέων παραγγελιών, της παραγωγής και της απασχόλησης. Αντίθετα, βελτίωση παρουσίασε η μ
Επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση στον μεταποιητικό κλάδο το Μάρτιο στην Ελλάδα, καθώς η μείωση των νέων παραγγελιών, της παραγωγής και της απασχόλησης επιταχύνθηκε, υποδηλώνοντας περαιτέρω απόκλιση από την ανάκαμψη και τους λιγότερο χρεωμένους εταίρους της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 42,9 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών, από τις 44,2 μονάδες τον Φεβρουάριο, με την εγχώρια ζήτηση να είναι αισθητά ασθενέστερη από την αντίστοιχη στο εξωτερικό.

Για τον ελληνικό μεταποιητικό κλάδο, το πρώτο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2009, με την οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση για δεύτερο συνεχή χρόνο.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI της Markit για την Ελλάδα είναι ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί, προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα. Οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την συρρίκνωση από την επέκταση.

«Οι επιχειρησιακές συνθήκες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες κατασκευαστές φαίνεται να πηγαίνουν ολοένα από το κακό στο χειρότερο», ανέφερε η οικονομολόγος της Markit Gemma Wallace. «Δεδομένου ότι η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικές χρηματοοικονομικές δυσκολίες και υψηλό ποσοστό ανεργίας, είναι απίθανο να σημειωθεί βραχυπρόθεσμα ανάκαμψη του τομέα, προερχόμενη από την εγχώρια αγορά. Περισσότερο πιθανή θα ήταν η ανάκαμψη που θα προερχόταν από τις εξαγωγές, ιδίως εάν οι εταιρείες μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα θέματα του χαμηλού ανταγωνισμού».

Η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα μειώθηκε με σημαντικό ρυθμό το Μάρτιο, αντικατοπτρίζοντας την καθοδική τάση των νέων παραγγελιών, με την τελευταία μείωση να αποδίδεται στις αδύναμες συνθήκες ζήτησης και τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του ΦΠΑ. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε, παραμένοντας ωστόσο σημαντικός, με τα μέλη το πάνελ να επικαλούνται τις υψηλότερες τιμές καυσίμων και πρώτων υλών - ιδιαίτερα του χαρτιού, των πλαστικών και των υλικών συσκευασίας.

Βελτίωση της μεταποίησης το Μάρτιο στην Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη η μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε το Μάρτιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2006, με τον σχετικό δείκτη PMI της Markit να ενισχύεται στις 56,6 μονάδες από 54,2 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ξεπέρασαν την αρχική εκτίμηση για άνοδο του δείκτη στις 56,3 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.