Skip to main content

Βουλγαρία: Υποβάθμισε δυο τράπεζες η Moody΄s

Ο διεθνής οίκος χρηματοοικονομικών αξιολογήσεων Moody΄s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών First Investment Bank (FIB) και Αποταμίευσης (DSK Bank).
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτική ικανότητα των βουλγαρικών τραπεζών First Investment Bank (FIB) και Αποταμίευσης (DSK Bank) προχώρησε ο διεθνής οίκος χρηματοοικονομικών αξιολογήσεων Moody΄s.

Η υποβάθμιση των τραπεζών έγινε μετά από αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας τους, της αναλογίας καταθέσεων/χορηγήσεων, αλλά και των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους.

Η πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών μειώθηκε στο επίπεδο «Ba2» από «Ba1», ενώ η αξιολόγηση του οικονομικού δυναμισμού τους, μειώθηκε από το επίπεδο «D» στο «D-».

Μείωση ζήτησης προϊόντων και επενδύσεων

Η μείωση των εξαγωγών αλλά και της εισροής ξένων επενδυτικών κεφαλαίων είναι οι πιο ουσιαστικές οικονομικές συνέπειες που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, τόσο στη βουλγαρική οικονομία, όσο και στις οικονομίες της Κεντροανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Τα συμπεράσματα αυτά, διατυπώθηκαν στη διάρκεια διήμερου οικονομικού φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, αναλύοντας τις επενδυτικές δυνατότητες της βουλγαρικής οικονομίας, για την περίοδο 2009-2013.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη βουλγαρική οικονομία θα συνεχιστούν με μείωση της ζήτησης προϊόντων, κάμψη της κατανάλωσης, μείωση της παραγωγής προϊόντων, αλλά και των επενδύσεων στην παραγωγική βάση της οικονομίας.