Skip to main content

Βουλγαρία: Μειωμένη εισροή ξένου κεφαλαίου και πτώση των εξαγωγών

Η μειωμένη εισροή ξένου κεφαλαίου και η πτώση των εξαγωγών αποτελούν τις δύο κύριες επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη Βουλγαρία και τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, όπως τόνισε ο αντιπρόσωπος
Η μειωμένη εισροή ξένου κεφαλαίου και η πτώση των εξαγωγών αποτελούν τις δύο κύριες επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη Βουλγαρία, αλλά και τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπως τόνισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, Τόνι Λίμπεκ, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο διεξάγεται στη Σόφια.

Επίσης ο κ. Λίμπεκ εκτίμησε πως θα σημειωθεί, περαιτέρω, μείωση της εγχώριας ζήτησης για αγαθά, η οποία, με τη σειρά της, θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Η Βουλγαρία, κατατάσσεται, όπως η Κροατία και η Ρουμανία, στην κατηγορία των χωρών (της υπό εξέτασης περιοχής) που δέχθηκαν μεσαίας «έντασης» πλήγματα από την οικονομική κρίση. Οι επιπτώσεις της κρίσης, είπε ο κ. Λίμπεκ, ήταν σαφώς πιο δυνατές στις χώρες της Βαλτικής.

Στα μέτρα που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στη ανάπτυξη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της παραγωγικότητας και οι μεταρρυθμίσεις στον επιχειρηματικό τομέα.

Εξάλλου, ο κ. Λίμπεκ ανέφερε πως η Βουλγαρία μπορεί να αξιοποιήσει τα κονδύλια που λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση για τον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.