Skip to main content

Βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία

Άνοιξαν σήμερα Σάββατο οι κάλπες στη Σλοβακία για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει το Σμερ-Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αλλά χωρίς την δυνατότητα να σχηματίσει κυβερνητική συμμαχ
Άνοιξαν σήμερα Σάββατο οι κάλπες στη Σλοβακία για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες το Σμερ-Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αναμένεται να κερδίσει, αλλά χωρίς την δυνατότητα να σχηματίσει κυβερνητική συμμαχία με κάποιο άλλο.

Τις 150 έδρες της Σλοβακικής βουλής διεκδικούν 2.400 υποψήφιοι από 18 κόμματα. Η ψηφοφορία άρχισε στις 07:00 τοπική ώρα [08:00 ώρα Ελλάδας] και θα ολοκληρωθεί στις 22:00 [23:00].

Η τελευταία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Focus, έδινε στους σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο προβάδισμα, με ποσοστό 29,5%. Τα κόμματα SDKU-DS και κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης (SaS) ακολουθούν, με 12%.

Όμως τα κόμματα που συμμετέχουν στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό του Φίκο, το ακροδεξιό Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS) και το Λαϊκό Κόμμα-Κίνημα για μια Δημοκρατική Σλοβακία (LS-HZDS), ενδέχεται να μη συγκεντρώσουν το ποσοστό που απαιτείται --5%-- για να εισέλθουν στη Βουλή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απορρίπτουν τη συμμαχία με το βασικό κυβερνητικό κόμμα, ελπίζοντας ότι θα συγκεντρώσουν ποσοστά ικανά για να σχηματίσουν ένα δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό. Υπόσχονται να βελτιώσουν την κατάσταση της οικονομίας, η οποία έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα εξ αιτίας της παγκόσμιας ύφεσης.

Η φήμη του Φίκο υπέστη πλήγμα την Πέμπτη, όταν η εφημερίδα SME δημοσίευσε αποσπάσματα ενός διαλόγου που φέρεται να είχε σχετικά με τη χρηματοδότηση του κόμματός του από ύποπτες πηγές, στην διάρκεια του οποίου φέρεται να καυχιέται ότι συγκέντρωσε χρήματα «με το μυαλό του μόνο». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δημοσίευμα ψευδές και κατέθεσε μήνυση εναντίον του εκδότη.

Σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους, ο Φίκο ενέτεινε την εμπρηστική ρητορική του εναντίον της Ουγγαρίας, επιδεινώνοντας τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις.

Αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης της Ουγγαρίας να δώσει υπηκοότητα σε όλους όσοι κατάγονται από αυτήν, ο Φίκο χαρακτήρισε τη χώρα «εξτρεμιστική», και πρόσθεσε ότι «εξάγει την καφέ πανούκλα της»--αναφερόμενος στην συμμαχία της Ουγγαρίας με τη Ναζιστική Γερμανία στην διάρκεια Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη Σλοβακία, με πληθυσμό 5,4 εκατ. κατοίκους, ζουν περίπου 500.000 Ούγγροι.

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Κυριακή, ωστόσο τα πρώτα έξιτ πολ θα είναι διαθέσιμα μόλις κλείσουν οι κάλπες.