Skip to main content

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Στο «κόκκινο» οι τράπεζες

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι 20 από τις συνολικά 30 εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι 20 από τις συνολικά 30 εμπορικές τράπεζες, κυρίως θυγατρικές ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που δραστηριοποιούνται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ένωση τραπεζών.

Η εικόνα για τις απώλειες των τραπεζών το εντεκάμηνο του 2009 είναι ίδια, τόσο στη Σερβική Δημοκρατία, όσο και στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

H αγορά παραμένει ευάλωτη υπογραμμίζουν ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, στελέχη του τραπεζικού τομέα σπεύδουν να καθησυχάσουν τους καταναλωτές, τονίζοντας πως η μείωση της κερδοφορίας δεν θα επηρεάσει τη ρευστότητα.

Όλες οι πλευρές συμφωνούν πως το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για αύξηση των επιτοκίων. Σε ετήσια βάση (εντεκάμηνο 2009 - εντεκάμηνο 2008), τα κέρδη των τραπεζών μειώθηκαν κατά 42%.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, τα δάνεια που παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους αυξήθηκαν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ένωσης τραπεζών, Ράντοβαν Μπάγιτς δήλωσε πως τα στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Ο ίδιος εκτίμησε πως η αγορά θα σταθεροποιηθεί το 2010.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ