Skip to main content

Βόρεια Κορέα: Νέα δοκιμή πυραύλου Κρουζ υπό την επίβλεψη του Κιμ

Σκοπός της δοκιμής στη στεριά ήταν να εξεταστούν οι δυνατότητες ενός νέου στρατηγικού πυραύλου, διαμήνυσε η Πιονγκγιανγκ

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα δοκιμή πυραύλου Κρουζ χθες Κυριακή, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε από υποβρύχιο, υπό το βλέμμα του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν που παρακολουθούσε τη δοκιμή του οπλικού συστήματος και τη χαρακτήρισε πετυχημένη.

Επρόκειτο για πύραυλο Κρουζ “Pulhwasal-3-31”, ίδιου τύπου με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε χερσαία δοκιμή, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των οπλικών συστημάτων της χώρας.

Σύμφωνα με τη Β. Κορέα, σκοπός της δοκιμής στη στεριά ήταν να εξεταστούν οι δυνατότητες ενός νέου στρατηγικού πυραύλου, υπονοώντας ότι μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, χωρίς όμως να αναφέρεται ότι ο πύραυλος θα μπορούσε να εκτοξευθεί και από υποβρύχιο.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε τονίσει ότι η χώρα του θα προχωρούσε πιο γρήγορα το πρόγραμμα ναυπήγησης πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA της Πιονγκγιάνγκ, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την ανατολική ακτή της Β. Κορέας και στόχευσε νησιωτικό στόχο που δεν προσδιορίστηκε μετά από πτήση δύο ωρών.  

Στρατιωτικές πηγές από τη Νότια Κορέα ανέφεραν ότι ο Βορράς εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους χθες Κυριακή, χωρίς να επεκταθούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Παράλληλα, σχολίασαν ότι ήταν υπερβολικές οι ανακοινώσεις για δίωρη πτήση των πυραύλων, ενώ θεωρούν πιθανό να χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα.

Πηγή: ΕΡΤ