Skip to main content

Βοήθεια από τη Ρωσία ζητάει το Κιργιστάν

Η αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση του Κιργιστάν βλέπει τη Ρωσία σαν τον πλέον σημαντικό στρατηγικό της εταίρο και ήδη ζήτησε από τη Μόσχα στρατηγική και οικονομική βοήθεια.
Η αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση του Κιργιστάν βλέπει τη Ρωσία σαν τον «πλέον σημαντικό στρατηγικό της εταίρο» και ήδη ζήτησε από τη Μόσχα στρατηγική και οικονομική βοήθεια, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters ο νέος υπουργός Οικονομικών του Κιργιστάν.

«Έχουμε αιώνια φιλική σχέση με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο σημαντικότερος στρατηγικός μας εταίρος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τεμίρ Σαρίγιεφ, στενός συνεργάτης της νυν πρωθυπουργού Ρόζας Οτουνμπάγιεβα.

«Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στη Ρωσία να μας βοηθήσει στην παρούσα κατάσταση», δήλωσε ο κ. Σαρίγιεφ και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε και τα δύο και στρατηγική και οικονομική υποστήριξη. Ήδη έχουμε πλησιάσει τη ρωσική κυβέρνηση ζητώντας συμπαράσταση».

Η αντιπολίτευση βρίσκεται στην εξουσία από χθες μετά τα αιματηρά επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 80 πολίτες και τον τραυματισμό πάνω από χιλίων.

Τα νοσοκομεία του Μπισκέκ έχουν τεράστιες ελλείψεις σε αίμα και φάρμακα, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που σήμερα έκανε λόγο για πάνω από χίλιους τραυματίες μετά από τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν.

«Πρέπει να επέμβουμε αμέσως στα νοσοκομεία για να τους προμηθεύσουμε με αίμα.
Υπάρχει έλλειψη αίματος και φαρμακευτικού υλικού, όπως ενημερωθήκαμε από το υπουργείο Υγείας», ανέφερε ο Σιμόν Σόρνο, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

«Αμέσως θα προσφερθεί αυτή η βοήθεια» σε συνεργασία με τον τοπικό Ερυθρό Σταυρό, πρόσθεσε επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα αποθέματα του οργανισμού είναι «ελάχιστα».

Η πρωτεύουσα του Κιργιστάν διαθέτει τρία μεγάλα νοσοκομεία που έχουν ήδη δεχτεί πάνω από 500 τραυματίες, όπως είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Αναφέρεται τέλος ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού διαθέτει στο Κιργιστάν 11 μέλη της, ενώ υπάρχει και μια μικρή ομάδα στην περιοχή Ος στο νότο, εκεί όπου πιθανώς έχει καταφύγει ο πρόεδρος Μπακίγιεφ.