Skip to main content

Βοήθεια 129 εκατ. δολ. ζητεί ο Ομπάμα για την πετρελαιοκηλίδα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε σήμερα από το Κονγκρέσο να αποδεσμεύσει επείγουσα βοήθεια ύψους 129 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Κόλπο του Μεξικού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε σήμερα από το Κονγκρέσο να αποδεσμεύσει επείγουσα βοήθεια ύψους 129 εκατ.δολ. για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Κόλπο του Μεξικού.

«Δεν θα φειδώ προσπαθειών για να σβήσω τα ίχνη των ζημιών, για να βοηθήσω όσους έχασαν το μεροκάματό τους εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας και για να αποκατασταθούν οι ακτές των πολιτειών που επλήγησαν», αναφέρει ο πρόεδρος Ομπάμα σε επιστολή του που απευθύνεται προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, το περιεχόμενο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Περί τα 100 εκατ. δολ. θα χορηγηθούν στην ακτοφυλακή και 29 εκατ. δολ. στο υπουργείο Εσωτερικών για δραστηριότητες (ελέγχους, μελέτες) με τις οποίες δεν έχουν επιφορτισθεί οι υπεύθυνοι για τη ρύπανση και το Ταμείο Αντιμετώπισης των πετρελαιοκηλίδων, που τροφοδοτείται από τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Τρεις εβδομάδες μετά την καταστροφή της πλατφόρμας Deep Water που εκμεταλλευόταν η BP, η κυβέρνηση Ομπάμα πρότεινε χθες την επιπλέον φορολόγηση των πετρελαϊκών εταιρειών και την κινητοποίηση των σημαντικότερων μελών της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας, για να βοηθήσουν την BP να αντιμετωπίσει τη διαρροή.