Skip to main content

Bloomberg: Το Eurogroup κούρεψε τις ελπίδες του Τσίπρα για το χρέος

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι είναι αδύνατο ώστε να υπάρχουν ακριβείς εκτιμήσεις για τα απαιτούμενα μέτρα του δευτέρου εξαμήνου του 2018.

Πλήγμα στον Αλέξη Τσίπρα και τις πιθανότητες του να παραμείνει στην εξουσία επιφύλαξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, δίνοντας σήμα πως δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί η δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, που έχει υποσχεθεί στους Έλληνες ψηφοφόρους, για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών πάγωσαν τις όποιες ελπίδες ελάφρυνσης φέτος. Με τις κυβερνήσεις των εταίρων να είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν την Ελλάδα να γίνει θέμα κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία του χρόνου, η στάση τους δείχνει πως δεν πρόκειται να μιλήσουν για το θέμα του χρέους μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο του 2017.

«Είναι αδύνατο να είμαστε ακριβείς για το τι μέτρα θα χρειαστούν για το χρέος το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Είναι αδύνατο, είναι πολύ νωρίς και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ξεκάθαρα τι χρειάζεται» δήλωσε πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η καθυστέρηση όμως θα μπορούσε να κοστίσει πολιτικά στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανάλωσε πολιτικό κεφάλαιο στο ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει υποχωρήσεις από τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το γκάλοπ της Αlco για την εφημερίδα Παραπολιτικά, βρίσκεται 6% πίσω της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ηγείται με 22%.

«Η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του χρέους και η πιθανότητα ενός τέταρτου μνημονίου θα αποτελέσει τελειωτικό χτύπημα για την κυβέρνηση και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές», σύμφωνα με το Νίκο Οικονομίδη, καθηγητή οικονομικών στο Stern School of Business του New York University.

Tα ελληνικά ομόλογα, πάντως, επέδειξαν άνοδο τη Δευτέρα μετά από τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, κατά 2 cents ανά ευρώ στα 75,9 cents, σε υψηλό πέντε μηνών.

Ελάφρυνση του χρέους

Η απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα λάβει χώρα το 2018 εάν συμβεί, είναι σημαντική αφού το ΔΝΤ την θεωρεί ως προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Πέτερι Όπρο, ανέφερε σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες πως «μπορεί η επόμενη χρονιά να αποτελεί καλύτερη πολιτική συγκυρία για την Ελλάδα. Αν και οι Έλληνες έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή. Πρέπει να κάνουν περισσότερα».

«Η ευρωζώνη έχει ήδη αποφασίσει να προασπίσει την Ελλάδα από πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων αλλά δε θα συζητήσει για περαιτέρω υποχωρήσεις μέχρι να ολοκληρωθούν επιτυχώς και τα προαπαιτούμενα», σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχουν κρατήσει τη χώρα εκτός των διεθνών αγορών ομολόγων για πάνω από δύο χρόνια. Οι χαλαρότεροι κανόνες αποπληρωμής των δανείων του μνημονίου είναι και προαπαιτούμενο του Μάριο Ντράγκι προκειμένου να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτή τη στιγμή, όμως, η ευρωζώνη αναφέρει πως δεν μπορεί να κάνει άλλες υποχωρήσεις πέρα από την προστασία των επιτοκίων.

«Η προσωπική μου άποψη είναι πως χρειαζόμαστε το ΔΝΤ ως συμβουλευτικό σώμα» τόνισε ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ.

Παρόλα αυτά, ο κ. Κάζιμιρ ανέφερε πως δεν είναι τόσο σημαντική η οικονομική υποστήριξη του ΔΝΤ: «Στο τέλος της ημέρας, για εμένα, για τη χώρα μου, το κρίσιμο είναι να μπει το ΔΝΤ ως σύμβουλος και παρατηρητής».