Skip to main content

Συμφωνία για τη δόση - Ανοιχτή η διατύπωση για το χρέος

Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει σήμερα απόφαση που θα συγκεκριμενοποιεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Σίγουρη θεωρείται η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, κάτι το οποίο θα «ξεκλειδώσει» το σημερινό Eurogroup με το κλείσιμο της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα και με σημερινές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία σήμερα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (δείτε εδώ).

Βάσει αυτού είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει σήμερα απόφαση που θα συγκεκριμενοποιεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Το μόνο που απομένει είναι η διατύπωση σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές με αυτό.

Στα 8,5 δισ. ευρώ η δόση

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους, το ύψος της δόσης προς την Ελλάδα αναμένεται να είναι στα 8,5 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση των συγκεκριμένων χρημάτων αναμένεται να πάρει την τελική έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Eurogroup σήμερα.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για την απελευθέρωση 7,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου.