Skip to main content

Bloomberg: Πώς η Ελλάδα θα βγει στις αγορές προσπερνώντας το ΔΝΤ

Το πρακτορείο σε ανάλυσή του εξηγεί πώς η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τον «σκόπελο» του Ταμείου και να κάνει τη δοκιμαστική έξοδο.

Εν αναμονή της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, που θα αποτελέσει βαρόμετρο για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, το Bloomberg σε ανάλυσή του εξηγεί πώς η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τον «σκόπελο» του Ταμείου και να κάνει τη δοκιμαστική έξοδο.

Οι ελπίδες της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές, μετά από τρία χρόνια απουσίας της, βρίσκουν εμπόδια σε έναν από τους βασικούς εταίρους της, το ΔΝΤ, σημείωνει το διεθνές πρακτορείο, αναφέροντας την επιχειρηματολογία του Ταμείου ότι το υπάρχον χρέος της χώρας παραμένει εξαιρετικά υψηλό για να της επιτραπεί να εκδόσει ακόμα περισσότερο χρέος.

Ωστόσο, υπάρχει και η επιλογή του συμβιβασμού, την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να κυνηγήσει.

Η Ελληνική Δημοκρατία είχε θέσει τις βάσεις για να εκδώσει πενταετές ομόλογο ύψους έως 4 δισ. ευρώ, αφότου εξοφλήσει 6 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο χρέος της αυτή την εβδομάδα, τονίζεται στο δημοσίευμα και προστίθεται: «Αλλά τα κεφάλαια για την αποπληρωμή του χρέους προέρχονταν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οπότε το συνολικό χρέος της Ελλάδας δε μειώνεται, απλώς παρατείνεται η περίοδος λήξης του».

Το Bloomberg διαπιστώνει ότι η καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων της Ελλάδας έχει βελτιωθεί, καθώς τα ελληνικά ομόλογα έχουν υπεραποδώσει φέτος. Οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ομολογιακό δάνειο ύψους 4 δισ. ευρώ που λήγει το 2019, θα αντάλλαζαν πρόθυμα ομολογίες με δάνειο μεγαλύτερης διάρκειας λήξης.

Η κυβέρνηση είχε ήδη προγραμματίσει να ανταλλάξει αυτά τα ομόλογα του 2019 με ένα νέο πενταετές ομόλογο. Αυτή η τεχνική ανταλλαγής ήταν δημοφιλής και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, όταν προσπαθούσε να επιστρέψει στις αγορές μετά την κρίση.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επωφεληθεί από τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά ομόλογα, προχωρώντας στην έκδοση ενός νέου -ακόμα κι αν αυτό θα είναι διαθέσιμο αρχικά μόνο στους κατόχους του υπάρχοντος χρέους της.