Skip to main content

Bloomberg: Η Ελλάδα κάνει πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις

Η ρήση «καθόλου νέα, καλά νέα» δεν ισχύει απαραίτητα στην περίπτωση της Ελλάδας, σχολιάζει ο αρθρογράφος που αφήνει αιχμές εναντίον της κυβέρνησης.

Πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα βλέπει το πρακτορείο Bloomberg, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου κατά του εφησυχασμού, παρά, όπως αναφέρεται, την αναμενόμενη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο το καλοκαίρι, την επιστροφή της χώρας στις αγορές, την οικονομική ανάκαμψη και την απουσία αρνητικών ειδήσεων.

«Η ανάπτυξη της Ελλάδας έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλούς ρυθμούς, κάτι που ορισμένοι εκλαμβάνουν ως ένδειξη ομαλοποίησης. Το πρόβλημα με την αισιοδοξία αυτή είναι πως δεν είναι ξεκάθαρο, ποιοι παράγοντες θα οδηγήσουν την ανάπτυξη στο μέλλον», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων και προστίθεται: η «κατανάλωση των νοικοκυριών έχει κάπως ανακάμψει, αλλά παραμένει αδύναμη, ενώ με νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων ενόψει, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς θα επιταχυνθεί».

Η ρήση «καθόλου νέα, καλά νέα» δεν ισχύει απαραίτητα στην περίπτωση της Ελλάδας, σχολιάζει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας: «Σιωπηρά η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα πίσω σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις σε βασικούς τομείς, όπου εξακολουθεί να μην πετυχαίνει τους στόχους».

«Στην Αθήνα περνάω τακτικά από το Ελληνικό και η κατάστασή του είναι μία θλιβερή υπενθύμιση του πώς η Ελλάδα έχει αποτύχει να αξιοποιήσει το ενεργητικό της», τονίζει. Εξάλλου, στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι ο παράγοντας των δαπανών για επενδύσεις, παραμένει αδύναμος.

«Το 2017 ήταν στο 11% του ΑΕΠ, όταν το 2007 ήταν στο 27% του ΑΕΠ- υψηλότερα από ό,τι σε  Γερμανία (21%) και Γαλλία (24%).  Τα περισσότερα κεφάλαια προέρχονται αυτή τη στιγμή από την Ε.Ε., καθώς «οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό περιβάλλον και η αδύναμη εγχώρια ζήτηση, εν μέρει, περιορίζουν την όρεξη των επενδυτών από το εξωτερικό».

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και στο θέμα του χρέους, όπου ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει επαρκής σαφήνεια, ενώ οι προοπτικές δεν διαφαίνονται πολλά υποσχόμενες.

«Η Ευρώπη δεν αναμένεται να συμφωνήσει σε ουσιαστική διαγραφή χρέους, καθώς θέλει να διασφαλίσει ότι ο υπερβολικός δανεισμός της Ελλάδας δεν θα επαναληφθεί αλλού στην Ευρωζώνη. Με το χρέος στο 176% του ΑΕΠ και περιορισμένες προοπτικές επιτάχυνσης της ανάπτυξης ή υγιείς εισροές κεφαλαίου, η επένδυση στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση», σημειώνεται και γίνεται λόγος για χρόνιες «ασθένειες», που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, όπως το πελατειακό σύστημα, η γραφειοκρατία, η υπερβολικές ρυθμίσεις

«Όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο σε λίγους μήνες, θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις προς μία πιο ανταγωνιστική οικονομία, που δεν θα στηρίζεται στις δημόσιες δαπάνες και τα κονδύλια της Ε.Ε., αλλά στις επενδύσεις. Διαφορετικά «θα αντιμετωπίσει μη ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και ίσως, ακόμη χειρότερα, ακόμη μία χαμένη δεκαετία», καταλήγει το άρθρο.