Skip to main content

Bloomberg: Οι Αμερικάνοι αποκηρύσσουν την υπηκοότητά τους

Η αιτία εντοπίζεται στην εποχή του αμερικανικού εμφυλίου, και σε μια φορολογία που απέτρεπε τους πιθανούς ανυπότακτους από το να φύγουν από τις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των Αμερικάνων που αποκηρύσσουν την αμερικανική υπηκοότητά τους αυξήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 5.411 πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 26% σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αιτία εντοπίζεται στην εποχή του αμερικανικού εμφυλίου, και σε μια φορολογία που είχε στόχο να αποτρέψει τους πιθανούς ανυπότακτους από το να φύγουν από τις ΗΠΑ. Σήμερα, ο στόχος είναι να διασφαλιστεί πως όλα τα έσοδα των Αμερικανών πολιτών, είτε ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ είτε όχι, θα αναφέρονται στο IRS.

Οι κανόνες αυστηροποιήθηκαν το 2010 όταν, στην προσπάθεια να μειωθεί η φοροδιαφυγή, νομοθετήθηκε η Fatca (Foreign Account Tax Compliance Act), η οποία ουσιαστικά έλεγε πως οι ξένοι θεσμοί που διακρατούν περιουσιακά στοιχεία για αμερικανούς πολίτες, θα έπρεπε να αναφέρουν τους λογαριασμούς ή να παρακρατούν φόρο 30% στους λογαριασμούς αυτούς αν δεν υπήρχε πληροφόρηση. Αυτό οδήγησε κάποιες ξένες τράπεζες να αποφύγουν το άνοιγμα λογαριασμών σε αμερικάνους που διέμεναν στο εξωτερικό.

Από τότε, όμως, που εφαρμόστηκε η Fatca, ο ετήσιος αριθμός των Αμερικανών που αποκηρύσσουν την υπηκοότητά τους έχει αγγίξει τέσσερις φορές ιστορικά υψηλά.

Μεταξύ αυτών που το 2016 είπαν «αντίο» στις ΗΠΑ και τον φορολογικό κώδικα της χώρας, ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μεταξύ των μεγάλων ονομάτων που στο παρελθόν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την αμερικανική υπηκοότητά τους, ήταν η Μαρία Κάλλας, ο Γιουλ Μπρίνερ, η τραγουδίστρια Τζόζεφιν Μπέικερ, ο επενδυτής Μαρκ Μόμπιους και ο συν-ιδρυτής του Facebook, Εντουάρντο Σαβεριν.